Руски амбасадор о новим америчким санкцијама: Још један конфронтациони потез Вашингтона

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteДео комплекса руске амбасаде у Вашингтону
Део комплекса руске амбасаде  у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Пратите нас
Санкције америчког Министарства трговине против низа руских фирми је конфронтациони корак и у супротности са изјавама америчких власти, укључујући и самит у Женеви, о потреби да се нормализују односи две земље, оценио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.
Подсетимо, америчко Министарство одбране је јуче уврстило на санкциони списак више од 30 фирми, међу којима су и три компаније и три физичка лица из Русије.
„Обратили смо пажњу на закључак Управе за индустријску безбедност Министарства трговине. Ради се о извозно-контролним списковима на који су ушле и московске фирме које се баве микроелектроником. При томе, америчка страна поново није изнела никакве конкретне чињенице о томе каквих је тачно прекршаја било“, рекао је амбасадор.
Он је указао да су Американци у образложењу користили термин „вероватно“, који је већ свима досадио – да су руске компаније вероватно куповале у Америци електронске компоненте за неке руске војне програме.
„Тај приступ је неодржив. Ради се о још једном конфронтационом потезу у оквиру напора Вашингтона да се домаћим компанијама онемогући приступ високим технологијама из иностранства. То се у својој суштини коси са изјавама америчких власти, укључујући и самит у Женеви, о неопходности нормализације билатералних односа“, навео је Антонов.

Самит у Женеви

Први састанак лидера Русије и Сједињених Америчких Држава, Владимира Путина и Џозефа Бајдена, одржан је у Женеви 16. јуна. Након састанка Путин је изјавио да се са Бајденом договорио да се започну консултације о стратешкој стабилности на међуресорном нивоу. Према његовим речима, обе државе су свесне своје посебне одговорности за стратешку стабилност у свету. Осим тога, председници су усвојили заједничку изјаву у којој се наводи да Русија и САД поново потврђују да се придржавају принципа да у нуклеарном рату не може бити победника и да се он никада не сме покренути.
Застава Русије на Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2021
Москва: Надамо се да „дубока држава“ у САД неће „прогутати“ резултате самита у Женеви
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров недавно је рекао да је самит одржан „искрено и пословно“, али да се америчка страна готово одмах вратила на предавања и захтеве.
У Вашингтону би требало да схвате да су покушаји вођења дијалога са Москвом са позиције силе осуђени на неуспех, истакао је Лавров.
„На преговорима није било примедби. Међутим, готово одмах по његовом завршетку, амерички званичници, укључујући учеснике састанка у Женеви, још јаче су приступили ка претходним ‘буквицама’: кажу наводно, ‘показали смо Москви, јасно смо је упозорили, изнели захтеве’. Иначе, сва ова ‘упозорења’ почела су да прате претње: ако Русија ‘у року од неколико месеци’ не прихвати ‘правила игре’ утврђена у Женеви, биће подвргнута новом притиску“, објаснио је Лавров .
Прочитајте још:
 
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала