Стижу нам рекордне количине кише, могуће поплаве: Српски метеоролог упозорава

© Tanjug / RADE PRELICПоплаве у Србији 2020.
Поплаве у Србији 2020. - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Пратите нас
Током данашњег дана облаци ће завладати нашим регионом и са собом донети веома снажне грмљавинске пљускове који би после подне негде могли да прерасту и у временске непогоде. Слично време очекује нас и наредних дана, а када ћемо поново уживати у сунцу, открио је метеоролог Марко Чубрило.
„Најснажније нестабилности се за сада очекују прво над средишњим деловима БиХ, средишњој и источној Србији, да би се затим после подне полако проширили над готово цео регион. У току ноћи обилне падавине би захватиле и средишње и западне пределе Хрватске као и запад БиХ. Падавине ће имати доста необичан правац пружања с обзиром на то да нам долазе у склопу југоисточног и источног струјања које се јавља као последица циклона над Јадраном“, пише Чубрило на свом Фејсбук профилу.

Падавине до уторка

Смена сувих периода и јаке грмљавине очекују се све до уторка и до тада постоји опасност од непогода које ће бити праћене обилном кишом (40 милиметара за сат времена), олујним ветром и јаким севањем, истиче метеоролог.
Катастрофалне поплаве на западу Немачке снимљене из дрона - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Катастрофалне поплаве у Европи: Погинуло 118 људи, хиљаде несталих, разорени градови /фото, видео/
Најмање кише пашће над већим делом Јадрана и, како претпоставља Чубрило, на крајњем североистоку региона.
„Свугде где падне преко 50 милиметара талога, може бити проблема са вишком воде, а тамо где падне преко 100 милиметара су нажалост изгледне локалне поплаве. Истичем да ће то бити локалне појаве и да се велике реке попут, Саве, Уна, Босне, Дрине, Саве, Колубаре, Дунава, Мораве (све три), Пека, Тимока, Тисе, Млаве… готово сигурно неће изливати али ће им водостаји бити у наглом порасту“, пише Чубрило.
С друге стране, планинске реке и потоци, као и мање притоке поменутих река, могле би да превазиђу своја корита и услове нагле бујичне поплаве.
„Ово посебно важи за западну БиХ, делове средишње и источне БиХ, западну и југозападну Србију где би највероватније пало од 100 до 170 милиметара талога, што су заиста огромни падавински тотали. За сада се катастрофа размера оне која је задесила делове Немачке не очекује јер ће ти тотали углавном да се акумулирају у 4-5 дана али у неким местима која су близу токова који су склони изливању може бити великих проблема“, сматра Чубрило.
Додаје да ће у Панонској низији бити могуће појаве подрумских вода и воде на њиви, али ће највећи проблем представљати налети тучоносних олуја, које ће направити велику штету. Напомиње да није могуће са сигурношћу рећи где ће се олуја формирати, те је могуће да дође до одступања.
„Ветар ће углавном бити источних смерова, а у зони јаке кише и пљускова може бити олујан. Све до средине наредне недеље максимуми углавном испод +30 степени Целзијуса, а најсвежији дан ће бити понедељак или уторак када би се максимуми углавном задржали испод +25 степени Целзијуса“, пише Чубрило.
Од уторка следеће недеље претежно суво и топлије, али се за сада велике врућине не очекују, док би најтоплије требало да буде око 25. јула после чега може мало освежити, преноси Блиц.
„Наредни дани доносе веома обилне, понегде за јул и рекордне количине кише, уколико се налазите у неком од ризичних подручја, предузмите све могуће мере превенције, јер кад вода крене да плави више нема времена“, саветује метеоролог.
Олуја - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Невреме широм Србије, падао и град величине јајета /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала