Медији: Путин предложио Бајдену да руска војска контролише Авганистан из својих база

© Фото : Youtube/RuptlyВладимир Путин и Џо Бајден у Женеви
Владимир Путин и Џо Бајден у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин је током самита у Женеви предлагао америчком лидеру Џоу Бајдену да координишу акције у вези са Авганистаном, преноси лист „Комерсант“, позивајући се на своје изворе.

Како се наводи у чланку, руски лидер је предложио да се војне базе у Таџикистану и Киргизији ангажују како би се контролисала ситуација у Авганистану. Циљ би била размена информација помоћу дронова са руских база.

Руско-таџикистанске војне вежбе у Таџикистану - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Земља се тресе: Руска војска вежба у Таџикистану /видео/
Како је рекао један од извора листа, Американци би вероватно прихватили тај предлог да не теже реализацији других задатака. У сваком случају, одговор америчке стране још није стигао.
Специјални представник САД за Авганистан Залмај Халилзад одбио је да коментарише ове информације.
Како преноси „РБК“, портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да је Авганистан био тема током самита у Женеви, али није прецизирао да ли је било разговора о руским базама у централној Азији.
Лавров: Погоршава се ситуација у Авганистану, ако буде потребе ангажоваћемо базу у Таџикистану - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Криза у Авганистану
Лавров: Погоршава се ситуација у Авганистану, ако затреба рачунамо и на базу у Таџикистану
Подсетимо, руски лидер Владимир Путин у мају је изјавио да Русија ради на јачању своје војне базе у Таџикистану. 201. војна база у тој земљи је највећи руски војни објекат ван њених граница. Смештена је у два града – Душанбеу и Бохтареу. Према споразуму, потписаном у октобру 2012. године, база ће се налазити у Таџикистану до 2042. године.
У Киргизији и Чујској области налази се руска ваздухопловна база „Кант“ која је активна од 2003. године. Тамо су базирани авиони Су25 и хеликоптери Ми-8МТВ.
Обала реке Москве испод зидина Кремља - Sputnik Србија
Русија
1 Мај, 23:01
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала