Гастроентеролог изнео забрињавајуће чињенице о млеку у Србији

CC0 / / Краве
Краве - Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Пратите нас
Постоје две врсте млека, а оно које се налази у нашим продавницама подиже холестерол и није добро за срце, каже гастроентеролог проф. др Војислав Перишић.
Важно је знати које млеко је најздравије и знати где га купујемо, какве краве су га дале. У супротном, упозорио је он, млеко може садржати супстанце које су штетне за кардиоваскуларни систем, јетру и срце.
„Људи знају да је млеко опасно не само због алергија него и других појава. Сада се прича о типовима млека, млеко А1 садржи бетаказеин из ког може да се направи опијат казеоморфин, у А2 млеку тога нема“, рекао је он.

Које краве дају боље, а које лошије млеко

Др Перишић каже да мале краве, бушице, праве А2 млеко, без казеоморфина, и то млеко је здравије јер не ствара опијатно дејство током варења, а то дејство утиче даље на болести срца, хипертензију, јетру...
Велике краве праве А1 млеко, оно само по себи није добро, али га оне праве у великој количини, па се исплате. Један мој пријатељ има краве на Златару, и купио је једну серију крава. Погледам ја две жгољаве, мале, никакве. Каже ми да зими не морају у шталу, праве мање млека, али је оно здравије“, рекао је доктор.
У процесу варења из казеина се стварају једињења биолошке активности која се одлично апсорбују, иду право у крв и мозак, а имају опијатно дејство, истиче доктор.
„Седамдесет одсто крава у Србији је А1. Ми смо изгубили у сточарству корак са популацијом крава које дају здраво млеко. Знате ли где нема бетаказеина? У козјем и овчјем млеку. Народ каже здравије је и то је тачно“, казао је он.

Која је улога мајчиног млека

Професор Перишић изнео је и једну занимљиву тезу везану за мајчино млеко.
„У млеку мајке дојиље прва два месеца има А1 казеина. Беба долази на свет, природа је све наместила, након два месеца престаје да га прави јер више није потребан. Беби је то дејство потребно јер је долазак на свет ужасна промена и стравичан стрес. Е зато млеко умирује прва два месеца, а онда се тип казеина у мајчином млеку мења. Откуд грчеви код беба? Моја теза, и не само моја, јесте да је то реакција страха на ситуације из спољашњег света. Родитељи морају да разумеју. У мом селу када снаја роди дете њен задатак је само да га храни, купа, пева му, прича му... Окружи га љубављу и топлином. А сада мајке имају још по пет послова, служе читаве породице – иду на посао, воде рачуна и о емоцијама према мушкарцу, преплављене су обавезама поред детета, та анксиозност преноси се на бебу“, рекао је он за телевизију Прва.
Где и како наћи А2 млеко, и сам професор Перишић признаје да је компликовано питање.
Доктор је разбио и једну заблуду везану за опасност из млека.
„Није опасна млечна маст за холестерол и срце, опасан је тај бетаказеоморфин“, рекао је он.
Традиција прављења шарског сира у породици је јако дуга - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2021
Породица из околине Штрпца чува традицију предака млекара са Косова и Метохије /фото/
Млеко у стакленим боцама - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2019
Млеко у тетрапаку или боци — штa је здравије?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала