Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину. - Sputnik Србија

Потпаљена криза која прети да уништи дејтонску Босну

Пратите нас
Високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је данас закон којим се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.
Инцкову одлуку осудили су представници Срба у БиХ, али и представници Србије.
Премијерка Ана Брнабић оценила је Инцково наметање као лошу политичку одлуку која ће још више удаљити Сарајево и Федерацију од РС и ставова Српске.
Председница РС Жељка Цвијановић казала је да је Инцко задао велики ударац БиХ, док је члан председништва БиХ Милорад Додик навео да Република Српска одбацује ту одлуку те да је Инцко „показао да је типични србомрзац“
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:03 23.07.2021
Јовановић: Покренути судски поступак због ограничавања права на мишљење
Ако се грађанима забрани да износе своје мишљење онда је то почетак тоталитарног размишљања и решавања ствари, а не демократски, истакао је Владислав Јовановић, бивши министар иностраних послова СР Југославије и амбасадор.
„Требало би да се размисли да се покрене судски поступак за испитивање одлуке Високог представника Валентина Инцка у вези са ограничавањем права на мишљење, права говора, које је после права на живот најважније људско право. Из тог права извиру сва друга демократска и остала права“; истакао је Јовановић.
20:54 23.07.2021
Српска да стави до знања да је држава
Ово је историјски тренутак за Републику Српску да на јасан начин стави до знања да је она држава, изјавио је професор на Правном факултету у Бањалуци Витомир Поповић.
Коментаришући одлуку одлазећег високог представника Валентина Инцка о наметању закона о забрани негирања геноцида Поповић истиче да га то апсолутно није изненадило.
„То је било нешто што се могло и очекивати, не ради Инцка него због политике земаља које су га подржавале. То се могло видети и на синоћњој седници Савета безбедности УН. Њему је сугерисано од оних који су синоћ били суздржани у Савету безбедности УН да он наметне ову одлуку о негирању геноцида и да на одређен начин прогласи измене у Кривичном закону БиХ“, истакао је Поповић.
20:51 23.07.2021
Циљ да се српски народ окриви
Међународна заједница дошла је у БиХ да држи леђа једној страни, а то је страна Бошњака, поручила је Божица Раилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.
Она је нагласила да је циљ да се српски народ окриви, а Бошњаци буду жртве.
20:49 23.07.2021
Највећи удар на Српску од завршетка рата
Инцкова одлука о наметању закона о забрани негирања геноцида је сасвим сигурно највећи удар на Републику Српску од завршетка рата, поручио је Жељко Будимир, професор на Факултету политичких наука у Бањалуци.
20:25 23.07.2021
Додик покренуо петицију о неприхватању наметнутог Инцковог закона
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.
„Додик позива све грађане Републике Српске који то желе да својим потписом на ову петицију одбију да се српском народу и свим грађанима Српске забрањује право на слободу мишљења, као и да што масовнијим потписивањем ове петиције одбијемо политичке манипулације једног дела Запада који желе да једино српски народ у Европи буде окарактерисан као геноцидан“, изјавио је саветник за унутрашњу политику српског члана Председништва БиХ Радован Ковачевић.
Он је нагласио да се не сме заборавити да је Инцко овај срамни чин наметања оваквог закона урадио баш на данашњи дан, када је после сарајевског атентата Аустрија, из које долази Инцко, упутила ултиматум Краљевини Србији.
„Ми из Српске то не смемо заборавити и ми из Српске из принципа не смемо на ово пристати“, рекао је Ковачевић.
20:21 23.07.2021
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Русија огорчена понашањем Инцка: Судбина БиХ у рукама њених народа
20:08 23.07.2021
Како је међународна комисија стручњака видела догађаје у Сребреници 1995. године, можете прочитати у нашем тексту
Документи - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Геноцида није било: Објављен дугоочекивани Грајфов извештај о Сребреници на 1.036 страна
20:02 23.07.2021
Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину. - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Музеј жртава геноцида: Инцко као свесни убица истине, права и историјске правде
19:52 23.07.2021
Додик: Срби се само јединствени могу одупрети притиску ком су изложени
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да у потпуности разуме ситуацију у којој се налази председник Србије Александар Вучић, који је изложен сталним нападима, те нагласио да су Срби увек мета напада и да се само заједничким снагама и јединствено могу одупријети притиску којем су изложени.
„И сам сам годинама био изложен сталним подвалама, нападима, притисцима, који трају и данас, када нас притискају да ми преузмемо од Немаца „штафету геноцидности“, што је историјска перверзија, јер смо ми у прошлом веку доживели два геноцида и највеће етничко чишћење у Европи након Другог светског рата“, рекао је Додик.
Према његовим речима, јасно је да делу међународне заједнице не одговарају лидери попут Вучића, који је изградио јаку Србију и стално ради на заштити српског националног питања.
19:37 23.07.2021
19:25 23.07.2021
Станивуковић: Кукавички потез Инцка, нико ме не може стрпати у затвор
Драшко Станивуковић - Sputnik Србија
Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке рекао је да је Инцкова одлука „највећа могућа катастрофа“.
„То је један страховито лош потез. Иако никад раније нисам за његов рад то рекао, за овај потез могу рећи да је кукавички. Показујете неку врсту храбрости пре него што одете. Мислим да је то веома лоше и може додатно да продуби тензије, то никако није добро за Републику Српску и за наш народ. Било која врста наметања није добра, да ми неко намеће мишљење или поглед на историју, то је за мене погубно и штетно. Било која врста присиљавања у БиХ показала се као веома лоша по целу Босну и Херцеговину“, рекао је Станивуковић.
Додао је да не види да је та врста одлуке, која одмах ступа на снагу, спроводива.
„Први кажем да ћу наставити да имам своје мишљење ма каква год цена тога била. Нико ме не може стрпати у затвор, ни кривично гонити јер одређене процесе гледам за свој народ онако како он то види. Одређене ствари у прошлости ћу видети онако како ја то видим, онако како сам ја учио и имам право на то, а не да ми неко неким законом намеће моје мишљење и поглед на историју“, истакао је Станивуковић.
18:39 23.07.2021
Инцкова одлука – лов на Србе
Одлука којом одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко намеће закон и улази у кривично-правну сферу могли бисмо просто назвати одлуком о лову на Србе, изјавио је професор уставног права Синиша Каран.
Каран сматра да је ово најцрњи примјер најгорег облика увођења вербалног деликта у кривично-правну сферу БиХ.
Ова одлука,наводи Каран, има искључиво политички карактер и представља финале правосудне вишедеценијске хајке против српског народа.
18:37 23.07.2021
ХДЗ БиХ: Није добро да високи представник намеће одлуке
Заменик председника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто рекла је да за БиХ није добро да високи представник намеће било какве одлуке, јер такве одлуке нису добре за БиХ, њену безбедност и стабилност.
Кришто сматра да законе треба да доносе политички актери у БиХ.
„Ако је БиХ држава, треба да буде држава три конститутивна народа, а они у њој треба да се одреде о њеној будућности и стабилности. Ово не води нечему што је добро и што је интерес БиХ“, закључила је Кришто.
18:16 23.07.2021
ЕУ: Порицање геноцида противречи европским вредностима
ЕУ је саопштила да је примила к знању доношење закона у БиХ против порицања геноцида, који је наметнуо високи представник Валентин Инцко, уз констатацију да „ревизионизам и порицање геноцида противрече најосновнијим европским вредностима“.
У изјави се додаје да ЕУ очекује од лидера у БиХ да делују „суверено“ и да „предузму конкретне кораке у циљу промоције окружења погодног за помирење и превазилажење наслеђа рата“.
18:15 23.07.2021
Селаковић: Наметнуте одлуке никоме нису донеле просперитет
Никола Селаковић - Sputnik Србија
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да наметнуте одлуке никоме нису донеле никакав просперитет и да не верује да ће се то променити ни одлуком одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне закон којим се кажњава негирање геноцида.
Селаковић је после састанка са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић у Београду рекао да је на састанку изнео оно што је принципијелан и врло јасан став Србије, а то је да наметнута решења никоме ништа добро нису донела.
Он је истакао да невероватно изгледа и када то прича странцима, да у 21. веку постоји таква институција у Европи која може мимо воље легитимно изабраних органа власти да делује, намећући чак и законе.
18:08 23.07.2021
Цвијановић: Инцко задао велики ударац БиХ и показао лицемерство међународне заједнице
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић оценила је да је данашња одлука високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуну закона којом се забрањује и кажњава негирање геноцида, велики ударац који ће уназадити БиХ, а који је показао сво лицемерство међународне заједнице.
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић - Sputnik Србија
„Велики ударац БиХ стигао је данас уз наметнуту одлуку високог представника за коју ценим, осим што је неадекватна и непримерена демократској логици и функционисању и демократији уопште, сматрам и да је назадна и нешто што БиХ може повратити много, много година па чак и две или три деценије уназад“, рекла је Цвијановић у Београду након састанка са министром спољних послова Николом Селаковићем.
Она је додала да одлука одлазећег високог представника не чини ништа добро БиХ и да је неприхватљиво да у 21. веку „имате некога ко може бити неизабрани странац који намеће нешто демократски изабраним институцијама или појединцима“.
Према њеним речима, ово је почетак једне врло тешке ере и додала да зато има поруку за грађане у РС и за институције РС.
„Ми знамо шта радимо, јачамо РС, нашу свест о самим себи, јачамо везе са Србијом трудимо се да будемо реални и да све наше проблеме сагледамо на реалан начин, али морам рећи да је Инцко допринео да БиХ постане додатно непријатељско расположење и окружење и да додатно буде нерасположена према својим грађанима“, рекла је председница РС.
18:03 23.07.2021
Тегелтија: Инцкова освета наследнику
Председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија изјавио је да је наметање измена Кривичног закона БиХ у вези са негирањем геноцида једна у низу погрешних одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка.
Он је рекао да Инцко у БиХ подржава само једну страну и да је било погрешно све што је урадио у последње време, те да нови високи представник треба да покуша да поправи све што је Инцко покварио претходних 12 година.
Тегелтија је оценио да је најновија одлука Инцкова „освета новодолазећем високом представнику, што му је и био циљ“.
18:01 23.07.2021
Додик: Све ово је синхронизовано
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је поново коментарисао одлуку Валентина Инцка о забрани и кажњавању негирања геноцида и истакао да је све ово синхронизовано што се дешава и са нападима на председника Србије Александра Вучића, смањујући његову преговарачку позицију за решавање проблема Косова и Метохије.
Додик је рекао да ударима који долазе и са стране и изнутра, многим лажима које су се доказале према Вучићу у прошлости, а да, како је рекао, не причам о мени и људима у Републици Српској.
„Очигледно да постоји синхронизована активност. Погледајте шта је изјавио Шаровић, да је Република Српска крива што је Инцко наметнуо закон. То стварно све треба поднети. Ако неко овде мисли да је то тако, онда смо изгубили сваку врсту приче о свему“, казао је Додик, пренела је РТРС.
Он је поручио да су Срби поново на тапету.
„Мени је јасно да су Срби поново на тапету, и Србија и Република Српска. Треба да се окупимо и заједно се одбранимо од тих напада“, навео је Додик.
Он је нагласио да је Тужилаштво БиХ давно оспоравано из институција Републике Српске.
„Оно не постоји у Уставу. То је правно насиље. А докле ће постојати, док га ми не одбацимо“, казао је Додик,
17:57 23.07.2021
Валентин Инцко високи представник за Босну и Херцеговину.  - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Откривамо: Шта пише у Инцковој забрани негирања геноцида
17:55 23.07.2021
Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Вулин: Инцко је решио да се освети свим народима у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала