Православље је освојило Америку – и више нема назад

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић и Јанис Адетокумбо
Никола Јокић и Јанис Адетокумбо - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2021
Пратите нас
Кошаркашка лига Сједињених Америчких Држава одувек је важила за најбољу лигу на планети. У њој су истовремено доминирали домаћи играчи, али се та ситуација временом све више и више мењала. Сада је ред на доминацију православља.
Текућа НБА сезона се није завршила по жељи Николе Јокића, али ју је момак из Сомбора свакако обележио.
Јокић је постао први Србин који је постао најкориснији играч регуларног дела сезоне (МВП), урадивши то готово једногласно, уз пар незадовољних гласача.
Јокић је током године просечно бележио 26,4 поена, 10,8 скокова и 8,3 асистенције по мечу, чиме је зарадио поштовање целог света.
У плеј-офу је прошао прву рунду, али без друге звезде Денвера Џамала Мареја није могао да савлада захуктале Финикс Сансе.
Николина МВП титула била је трећа у низу за некога из Европе – односно, са Балкана – након сурове доминације Американаца која је трајала све од 2008. године, када је Коби Брајант преузео ту награду од Дирка Новицког.
Јокићево МВП признање није представљало само то да је „неком другом“ припала престижна награда, поготово ако се узме у обзир његов пут ка не само НБА лиги, већ и кошарци.
Мало је познато да је Јокић, према тврдњама његовог агента и човека који га је открио Мишка Ражнатовића, данас могао да уопште не буде кошаркаш.
Јокић је на НБА драфт изашао 2014. године директно из Меге, клуба из којег су у своје редове желели да га доведу и Црвена звезда и Партизан, али и Барселона.
„У то време се као заинтересована појавила Црвена звезда, ту је био и Зоран Стевановић из Партизана, али закаснили су једно четири дана...“, рекао је Ражнатовић и додао:
„Да су дошли на време, он данас не би играо кошарку. Тамо, тај систем за њега... Он је био баш специфичан, а остало је историја“.
Повремени репрезентативац Србије, иначе велики љубитељ коња, волео је и да се нездраво храни, а, како је сам истакао, повредио се практично на сваком првом тренингу у новој екипи.
„Нисам могао, стварно, ниједан склек да урадим. Почео сам са женским и шта све нисам радио... У Војводини сам се повредио на првом тренингу, у Меги сам се повредио на првом тренингу, у јуниорској репрезентацији сам се повредио на првом тренингу – и у Америци сам се повредио на првом тренингу, присетио се Јокић недавно у емисији на Радио-телевизији Србије.
Минуле сезоне се није ниједном повредио, пошто је био један од ретких играча који су одиграли сваку од 72 утакмице у сезони.
Притом није био само део Денвера, већ кључ без којег машина Мајка Мелоуна није могла да функционише.
И због тога је човек чије је име поменуто на НБА драфту током рекламе за један ланац брзе хране постао – најбољи.
У ноћи између уторка и среде Милвоки Бакси су освојили НБА лигу победивши Финикс Сансе са 4-2 у серији.
Поред разних занимљивости, у тој серији виђена је и потпуна доминација Јаниса Адетокумба – православног Грка.
Момак нигеријског порекла који се прекрстио са три прста по доласку у НБА лигу није био само део шампионског тима, већ „алфа и омега“ истог.
Јанис је имао барем 40 поена и десет скокова на утакмици у три од шест мечева финала против Финикса, чиме може да се похвали још само легендарни Шакил О'Нил 2000. године.
Он је финалну серију завршио са просеком од 35,2 поена, 13,2 скока, пет асистенција, 1,8 блокада и 1,2 украдене лопте, уз смао 2,3 изгубљене лопте – и све то на 61,1 одсто шута из игре.
Православни Грк један је од многих који су до пута славе морали да дођу на тежи начин, уз много нелагодности током одрастања.
Момак који је Милвокију донео титулу после 50 година суше је рођен у децембру 1994. године у Атини, али грчко држављанство није имао све док није требало да се запути у Њујорк на НБА драфт.
Његови родитељи били су нелегални имигранти из Нигерије, због чега су имали проблем да пронађу и задрже посао у Грчкој.
Проблеме је стварала и боја коже породице Адетокумбо, због које су трпели нападе од стране одређених организованих група у Атини.
Јанис и његова браћа, од којих су двојица поред њега постали НБА шампиони, морали су да продају сатове и слична добра још као клинци, све док се није појавио тренер Спирос Велиниатис, који је помогао породици Адетокумбо у замену за то да Јанис и браћа дођу да тренирају код њега.
Иако је цео живот провео у Грчкој, Јанис није имао ни држављанство матичне земље његових родитеља Нигерије, нити земље из које није изашао од када се родио.
Тек када је надолазећа кошаркашка звезда требало да постане део НБА лиге је грчка власт решила да му додели држављанство – а остало је историја.
Православни Грк је 2019. и 2020. године био МВП НБА лиге, сада већ давне 2014. године је рекао да неће ићи амеирчким трендом и напустити екипу због стварања „супер тима„ у некој популарнијој средини, а ове године је испунио предвиђање Кобија Брајанта и постао шампион НБА лиге.
Водећу реч у америчкој кошарци немају само Никола и Јанис, већ је ту и Лука Дончић, неко за кога говоре да је најбољи млади кошаркаш данашњице.
Плејмејкер српског порекла који наступа за Словенију уз православце из Грчке и Србије представља талас који делује као неухватљив за некада неприкосновене Американце.
Никола Јокић је МВП регуларног дела сезоне, Јанис Адетокумбо је МВП финала и једно је сигурно – америчком кошарком шефују Европљани. То се више не доводи у питање.
То је, дефинитивно, нешто што је у не толико далекој прошлости изгледало као пусти сан, а сада делује као неминовност која ће трајати годинама.
Црква Светог Саве у Милвокију - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Срби и црква Светог Саве – у америчком граду који је дочекао „прстен“ после пола века
Јанис Адетокумбо и Никола Јокић на Ол стар мечу - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Изазов легенде: Србин и Грк су успели! /видео/
Грчки кошаркаш Јанис Адетокумбо (2013) - Sputnik Србија, 1920, 21.07.2021
Прекрстио се са три прста пре уласка у НБА, захвалио Богу – и покорио Америку!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала