Врели ваздух из Африке стиже у Србију: Када почиње нови топлотни талас

Пратите насTelegramOdyssey
Ових дана уживамо у веома угодним температурама и лету примереном за наше подручје. Када нас очекује нови топлотни талас и каква нас временска ситуација очекује до краја месеца? Метеоролог Ђорђе Ђурић у својој најновијој временској прогнози даје одговоре на ова питања.
Ових дана у Србији преовладава сунчано и веома угодно време. Температуре су праве летње и крећу се око просечних вредности за средину лета. Дакле, ових дана температуре у Србији углавном имају вредности од 26 до 30 степени Целзијуса, у Београду је око 28, док су просечне вредности максималних дневних температура за ово доба године од 28 до 32 степена. Веома су угодне и пријатне ноћи, чак у многим пределима и свеже.
Иначе, након скоро месец дана веома сушног времена са температурама веома често изнад 35 степени, а које су достизале и 39-40 степени, висински циклон са јужног Јадрана донео нам је од прошлог четвртка до уторка веома обилне падавине, и локалне, али јаке грмљавинске олује са градом и олујним ветром. Кише су дошле у последњи час као спас за пољопривредне културе, јер је претходно забележен огроман дефицит падавина.
На појединим локацијама Србије грмљавинске олује су за само неколико сати донеле и преко 50, па и до 90 мм кише по квадратном метру, што је доводило до локалних поплава, услед немогућности да одводни системи прихвате огромну количину атмосферске воде у веома кратком временском интервалу.
Срећом, изливања река није било и то захваљујући претходном сушном периоду, а и висински циклон, који је до Јадрана стигао из Немачке, у међувремену се трансформисао и значајно ослабио.
У Србији ће у суботу под утицајем нешто повишеног ваздушног притиска бити сунчано и топло време, уз веома угодне температуре. Оне неће прелазити 30 степени и кретаће се од 26 до 30 степени, у Београду до 28 степени, док ће ноћи и јутра бити веома пријатна и свежа.
Ипак, већ од недеље се услед гребена са севера Африке, очекује појачање југозападног висинског струјања и прилив веома топле ваздушне масе са тог подручја. Почетак следеће седмице ће се изнад западне Европе налазити циклон који ће у свом предњем делу условити додатни прилив топлог ваздуха. Истовремено, изнад нашег подручја на висини ће бити поље високог ваздушног притиска, уз додатно загревање атмосфере. Циклони и облачни и падавински системи неће моћи да продру са Атлантског океана и са запада Европе до Балканског полуострва и Србије, већ се премештати западније и северније од нашег подручја и Алпа.
У Србији у недељу и почетком следеће седмице сунчано и топлије, а средином следеће седмице и веома топло. После подне и пред крај дана тек понегде се уз јачи развој конвективне облачности очекује појава локалних пљускова са грмљавином. У недељу и понедељак у кошавском подручју дуваће јак југоисточни ветар, а у уторак кошава ће бити у слабљењу.
Максимална температура у недељу од 30 до 34 степена, у Београду до 32 степена, а у понедељак до 35 степени. Најврелије биће у уторак и среду, уз температуре од 35 до 40 степена, у Београду око 37 степени. Најтоплије ће бити на истоку Србије и на подручју Неготинске Крајине. Од понедељка нас поново очекују и веома топле и неугодне ноћи, јер се температуре у Београду и на северу и истоку Србије неће спуштати испод 20 степени, тј. поново се очекују тропске ноћи (Тмин>20 степени).
Према тренутним прогнозама, у четвртак и петак благи пад температура, али и даље веома топло. До краја јула не очекују нас значајније падавине, иако ће тек понегде бити изолованих локалних пљускова са грмљавином.
Налазимо се на средини лета. Након месец дана веома високих температура и сушног времена, у претходном периоду смо се освежили, уз значајније количине падавина, а ових дана уживамо у правом и умереном лету, прикладном нашем подручју. Иако нас од недеље и понедељка очекују пораст температура и нови топлотни талас са температурама следеће седмице и преко 35 степени, не треба паничити, јер лето је и треба се само поново прилагодити високим температурама и свим потенцијалним опасностима које оне са собом доносе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала