Додик: Српска спрема одговор – блокаду институција Босне и Херцеговине

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је вечерас да Република Српска спрема политички одговор – блокаду институција БиХ док се не укине одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне закон о „кажњавању негирања геноцида“ и нагласио да излаз из такве ситуације види у договору.
„Излаз је да се договоримо, ако нема договора биће блокаде БиХ, она је земља на силу, по многим квалификацијама немогућа земља. Све међународне операције нису дале право да БиХ може да функционише“, рекао је Додик за Танјуг.
Додик каже да се против насиља међународне заједнице у БиХ треба борити политичким средствима.
Борба политичким средствима, како појашњава, значи одржати Народну скупштину и одбацити свако наметнуто решење, и ово и сва друга.
Према његовим речима, политички одговор подразумева да се не одлази у институције на нивоу БиХ и да се не даје сагласност за било какву одлуку док се то питање не разреши.
Чувени режисер Емир Кустурица, организатор фестивала „Бољшој“, на отварању петог издања фестивала у Дрвенграду, на Мокрој гори. - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Кустурица: Инцко је „кловно“ и бледа копија генерала Поћорека
Наглашава да међународни представник нема овлашћења ниједним актом да намеће одлуку о проглашењу закона и да је још већи апсурд то што Инцко каже да „Закон ступа на снагу осам дана након објављивања на сајту ОХР“, а што је, према Додиковим речима, немогуће било где на свету.
„Ситуација се може решити одлуком институција на нивоу БиХ, Парламента, Савета министара, Председништва, договором који се може постићи, али Бошњаци и муслимани желе да то остане, они су лобирали за то, Инцко је био само са њима, био и пио њихове кафе, то је резултат тога“, каже Додик.
Он решење види у одбацивању Инцковог Закона и наглашава да то треба учинити кроз законодавне институције, онако као је предвиђено Уставом.
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Изетбеговић: Српски политичари мораће да прихвате реалност
„Примарно смо против наметања и чињенице да се покушава наметнути наводна забрана негирања геноцида који се није десио“, рекао је Додик и подсетио да постоје научници, институти који о томе говоре.
Додик је додао да сада Инцко за кога је, како је навео, „познато да је син официра Гестапоа из времена Другог светског рата“, покушава да Србима наметне квалификацију која не постоји.
На коментар да се Инцко позива на Бонска овлашћења, Додик каже да је то блефирање међународне заједнице које траје 25 година и против чега се лично бори.
Подсетио је и да је бивши високи представник из времена доношења Бонских овлашћења рекао да је то против Дејтонског споразума и блеф међународне заједнице.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала