Изетбеговић: Српски политичари мораће да прихвате реалност

© Tanjug / Dimitrije GollБошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија)
Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић (архивска фотографија) - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Пратите нас
Председник Странке демократске акције у БиХ (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је данас да је уверен да ће српски политичари одустати од претњи отцепљењем и прихватити истину о ратним збивањима, као и да ХДЗ БиХ неће успети да блокира изборе идуће године ако се не промене изборна правила.
Како преноси Хина, у интервјуу за сарајевски портал „Фактор“, који је, како наводи хрватска агенција, близак СДА, челник владајуће бошњацке странке у БиХ казао је да појачана нервоза међу српским политичарима због одлуке високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања ратних злочина може потрајати још месец до два, а да ће после тога уследити њихово суочавање са реалношћу.
„Српски политичари мораће да прихвате реалност“, казао је Изетбеговић, додајући како је недопустиво негирати пресуде међународних судова и величати ратне злочинце, што ће убудуће, у складу са Инцковом одлуком, бити кажњиво и затвором до пет година.
Припадници Унпрофора током рата у Босни - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2021
Историчари питају: Да ли ће они који се буду бавили истраживањима ратних дешавања ићи у затвор?
Поручио је и да власти Републике Српске немају право да, како тврди, „спроводе апартхејд у том ентитету“, ускраћујући Бошњацима и Хрватима у РС, како даље тврди, елементарна права.
Казао је и да треба бити опрезан у тумачењу стварних намера председника Србије Александра Вучића, који јавно шаље помирљиве поруке, али зато допушта њему блиским политичарима, попут Милорада Додика и Александра Вулина да наставе с претећим и запаљивим изјавама.
„Сасвим сигурно, Вулин без његове (Вучићеве) сагласности не би смео да каже да ће војска Србије штитити Србе ма где живели, дакле игноришући територијални интегритет и границе“, изјавио је Изетбеговић, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала