Олимпијски пламен Токио 2020. - Sputnik Србија, 1920
Олимпијске игре у Токију
Кошарка, тенис, одбојка, ватерполо... Србија на Олимпијским играма у Токију има 86 представника – ко су они, када наступају и шта се од њих очекује сазнајте уз Спутњик спорт.

Више од игре: Велики историјски окршаји који тресу и планету

© Sputnik / Дмитрий ДонскойАнатолиј Карпов и Гари Каспаров
Анатолиј Карпов и Гари Каспаров - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Пратите нас
Како то каже наслов једне од популарних телевизијских серије, спорт је – више од игре. Такмичари на борилишту притисак и очекивања могу или не морају осетити. Некада се догађаји унапред проглашавају историјским окршајима или попримају политичку димензију. Некада то постану тек након завршетка.
Одавно траје никада завршена полемика о шаху. Да ли је то спорт или није? Према критеријумима из античких времена – јесте, према савременим дефиницијама – није.

Историјски окршај Карпова и Каспарова

Антологијски двобој између Анатолија Карпова и Гарија Каспарова привукао је пажњу и пре почетка. Ставови Каспарова, заговорника перестројке и гласности, реформисте, отварали су му сва врата широм Запада.
Чак и од Бакингемске палате. Насупрот њему, Карпов је представљан као део старог, окошталог комунистичког апарата.

Рат Салвадора и Хондураса

Између Салвадора и Хондураса избио је и краткотрајни Фудбалски рат, од 14. до 20. јула 1969. Разлог војног сукоба је сасвим другачији, тицао се разграничења и контроле водних ресурса, али је непосредан повод била мајсторица у квалификацијама за Светско првенство у фудбалу 1970. године.
Победио је Салвадор, након продужетака са 3:2 и пласирао се на завршни турнир у Мексику. Али су нереди после утакмице утицали на раст тензија, што је резултирало потпуном есакалацијом.

Дуел две Немачке

Наредно светско првенство, 1974. године донело је и дуел Западне и Источне Немачке, који су власти обе земље схватале као доказивање чији је заправо систем бољи – капиталистички или комунистички.
На Олимпијским играма, летњим и зимским, такође бележимо победе које се до данас памте.

СССР против САД

Најупечатљивији је тријумф кошаркаша Совјетског Савеза над Сједињеним Државама 1972. године у Минхену. О том догађају у Русији је снимљен и играни филм, одлично прихваћен од публике.
Судије су најпре прогласиле победу Американаца, затим је записнички сто признао своју грешку и враћено је време, остале су три секунде за последњи напад, пас преко целог терена и кош Александра Белова са звуком сирене.

Дерби Варшавског пакта

Хокејаши Чехословачке савладали су Совјетски Савез са 5:4 у Греноблу 1968. године.
Иако им је то, на крају, због система такмичења било довољно за сребро, злато је опет отишло у Москву, постали су се хероји нације у историјском лому насталом око Александра Дубчека који ће неколико месеци касније резултирати уласком снага Варшавског пакта у Праг и Братиславу.
Победу над совјетским хокејашима, до тог тренутка петоструким узастопним олимпијским првацима славили су Американци у Лејк Плесиду 1980. године, након великог преокрета у последњој трећини. Овај тријумф поклопио се са трком у наоружању и порастом ривалитета између две суперсиле, те је имао посебну тежину.

СР Југославија срушила Дрим тим

Спектакл су најавили и наши кошаркаши у Атланти 1996. године.
Сјајна генерација и феноменална игра до финала подгрејали су очекивања како се може победити амерички Дрим тим, и то још на њиховом терену. Након година санкција и изолације, ово је било јако битно за колективно самопоуздање.
Иако су се држали готово две трећине меча, на крају су физички јачи Американци преломили утакмици и убедљиво победили. Није било историјске победе, али то никако не значи и да је пораз представљао разочарење.
Спорт је понекад више од игре, утакмице прерастају у нешто сасвим друго, али је евидентно и како се само победе памте. Победници имају право да неки резултат запамте као историјски.
На томе им нико неће замерити. Код поражених разочарење кратко траје, шанса за реваншом пружа се врло брзо, већ на следећем такмичењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала