Америка наоружава руског суседа: Одобрена продаја „убица тенкова“ Грузији

CC0 / Public domain / Амерички војници пуцају из преносног противтенковског ракетног система ФГМ-148 "Џавелин"
Амерички војници пуцају из преносног противтенковског ракетног система ФГМ-148 Џавелин - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Пратите нас
Амерички Стејт департмент одобрио је продају Грузији противтенковских ракета „Џавелин“ у вредности од 30 милиона долара, саопштила је Агенција за међународни одбрамбени развој при Пентагону.
Како је саопштено из Пентагона, Стејт департмент је утврдио да могући уговор не противречи спољној политици и националној безбедности САД.

„Системи 'Џавелин' помоћи ће Грузији да изгради дугорочни одбрамбени потенцијал за заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета... и побољшаће могућности Грузије да реагује на актуелне и будуће претње, повећавајући свој противтенковски потенцијал“, наводи Агенција.

Амерички и грузијски војници у заједничкој војној вежби САД-Грузија  - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2021
Војне вежбе НАТО и савезника: Америка пребацила војску и хеликоптере у суседство Русије
О могућем уговору обавештен је и Конгрес.
Грузија је раније затражила од Сједињених Америчких Државу да јој продају 82 ракете „Џавелин ФГМ-148“ и 46 лансирних система.
Ракете „Џавелин“ производи заједничко предузеће компанија „Рејтион“ и „Локид Мартин“. Иначе, противтенковски систем Џавелин опремљен је навођеним ракетама, самим тим када се она испали, оператер је у могућности да се повуче у заклон, што повећава стопу преживљавања војске.
Подсетимо, у Грузији су у току мултинационалне војне вежбе „Агилан дух“ (Agile Spirit 2021) које су почеле 26. јула, а трајаће до 6. августа. У вежбама учествује око 2.500 војника из 15 земаља – Грузије, САД, Естоније, Немачке, Летоније, Литваније, Румуније, Пољске, Шпаније, Турске, Украјине, Велике Британије, Канаде, Италије и Азербејџана.
Како је саопштено, Америка је послала око 700 војника на вежбе у Грузију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала