Русија: ОЕБС се фактички сам повукао од посматрања избора за Думу

© Sputnik / Алексей КуденкоЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Пратите нас
Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права повукла се из посматрања предстојећих избора за Државну думу; даље процене организације у вези са септембарским изборима тешко да ће заслуживати пажњу, изјавио је заменик директора Одељења за информације и штампу Министарства спољних послова Русије Александар Бикантов.
Дипломата је подсетио да је директор ове канцеларије ОЕБС-а у писму упућеном председници Централне изборне комисије Русије Ели Памфиловој саопштио да Канцеларија за демократске институције и људска права одбија да учествује у посматрању избора посланика Државне думе.
„С обзиром на чињеницу да се Канцеларија ОЕБС-а заправо повукла из учешћа у посматрању парламентарних избора за Државну думу Савезне скупштине Руске Федерације у септембру ове године, даље изјаве, оцене или коментари бироа који се тичу организације гласања на овим изборима и изборног процеса у целини тешко да ће заслуживати пажњу и узимати се у обзир. Уверени смо да ће квоту ОЕБС-а спремно заузети други страни посматрачи“, рекао је он.

Без дискриминације

Дипломата је нагласио да је позив руске стране страним партнерима да учествују у посматрању послат благовремено и потпуно у складу са обавезама Русије у оквиру ОЕБС-а. Он је напоменуо да су осим ОЕБС-а, такве позиве добиле и друге међународне организације и структуре које се баве праћењем избора.
Бикантов сматра да је одбијање слања своје мисије ОЕБС-а у Русију мотивисано чињеницом да Канцеларија искључиво самостално одређује параметре праћења, као што су трајање посматрања, број посматрача, поступак њиховог рада у складу са својом методологијом „која није одобрена од стране држава-чланица организације, де факто искључујући могућност координације ових питања са земљом-домаћином, у датом случају са властима Русије“.
ОЕБС - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Директан скандал: Москва о одлуци ОЕБС-а да не шаље посматраче на парламентарне изборе у Русији
Он је додао да је формални разлог за жалбу Канцеларије ОЕБС-а одлука руских власти о потреби да се ограничи укупан број страних посматрача, што је у складу са задатком борбе против инфекције вирусом корона.
Према његовим речима, очигледно је да је ова мера изнуђена и објективно повезана са развојем епидемиолошке ситуације у Русији и свету у целини.

„Наглашавамо да ова одлука не дискриминише Канцеларију за демократске институције и људска права ОЕБС-а и тиче се апсолутно свих страних посматрача. При томе, од свих других међународних структура, управо ОЕБС је добио могућност да пошаље најбројнију посматрачку мисију“, нагласио је он.

Сазрела потреба

Према његовим речима, Русија жали због одлуке Канцеларије да не пошаље посматрачку мисију на изборе.
„Искрено је разочаравајућ дефакто презир Канцеларије према нашим напорима да се супротставимо ширењу нове инфекције вирусом корона. У свом недавном извештају о резултатима свог рада у Русији, мисија за процену потреба одбила је да наведе да треба размотрити број посматрача мисије ако је потребно и у зависности од ситуације са пандемијом вируса корона“, додао је дипломата.
„Такође не можемо да се сложимо са аргументима директора Канцеларије ОЕБС-а из којих произлази да је независно и кредибилно посматрање избора повезано са бројем посматрача“.
Бикантов је нагласио да је руска страна спремна да прими групу посматрача из Канцеларије у броју који није мањи од оног који је послала на посматрање избора, на пример, у Сједињеним Америчким Државама прошле године.
Државна дума Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
„Нећемо живети по туђим правилима“: У Думи зачуђени одлуком ОЕБС
„Све горе наведено поново указује на давно исцрпљену потребу за пребацивањем активности надгледања Канцеларије на чврсту и недискриминаторну основу усаглашену са свим државама-чланицама ОЕБС-а. Русија је више пута предлагала да се јасно пропише поступак за формирање и рад посматрачких мисија“, подсетио је дипломата.
„До данас је једина договорена обавеза позивање страних посматрача на изборе, што Русија строго испуњава“, закључио је Бикантов.
ОЕБС је претходно одлучио да не пошаље посматраче на парламентарне изборе у Русији. У саопштењу организације се наводи да је одлука донета због „ограничења која су увеле руске власти“.
Подсетимо, избори за Државну думу Русије заказани су за септембар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала