Велика прогноза за 2021. годину: Какво време очекује Србију

© Sputnik / Grigory SysoyevЈесен
Јесен - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2021
Пратите нас
Портал „Акју ведер“ (AccuWeather) објавио је велику прогнозу за 2021. годину којом је обухваћена и регија Балкана, па и Србија.
Према овој прогнози, Балкан и Србију топлотни таласи чекају и почетком јесени, а потом се очекују обилније падавине и могућност поплава у новембру.
С температуром површине мора за око 2-5 степени Целзијусових изнад нормале, ствара се довољно енергије за одржавање тропских обележја која се крећу кроз Европу, наводе прогностичари овог сервиса.
„Зато се очекује да ће један до три тропска удара доћи у Европу у наредним месецима“, рекао је члан тима за међународну дугорочну прогнозу Тајлер Ројс.
Ројс наводи да би тропске олује могле да преживе путовање преко Атлантика и дођу до континента. У првој половини јесени највероватније ће доћи до тропског система у регији Ирске, Северне Ирске, Шкотске, Велса и северне Енглеске.
Како се олујни траг буде померао према југу до краја октобра и новембра, та претња ће се пребацити и на југ, у северозападне делове Шпаније и Португалије.
Средином августа, температуре површине мора у источном Медитерану биле су за 3-4 степена изнад нормалне, објашњавају метеоролози.
Излазак Сунца у пољу код Новог Сада - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2021
Метеоролог открива: Каква ће бити јесен у Србији после пакленог лета
Како прогнозирају, периоди обилних падавина могу да се прошире и на југ Италије и на Балкан, посебно крајем октобра и новембра.
Очекује се да ће се интензивнија летња врућина задржати у јужној Италији и на Балкану, посебно почетком јесени.
Током прве половине јесени, могуће је да се топлотни талас задржи на Балкану и у Грчкој.
Светска метеоролошка организација дефинише топлотни талас као раздобље од пет или више дана с просечним температурама за најмање 5 степени Целзијуса изнад нормале. Врући и суви услови почетком сезоне омогућиће да се шумски пожари који су харали селима по деловима Балканског полуострва наставе до јесени, преноси портал „Индекс“.

Од октобра веће количине падавина, поплаве и клизишта

Олује с Медитерана могу повремено да донесу кратка олакшања од врућине, прогнозирају метеоролози. Крајем октобра и почетком новембра очекују се веће количине падавина.
„Нова претња од поплава прошириће се из Италије на Балкан, посебно у новембру“, рекао је Ројс.
Он је упозорио да обилне падавине могу да доведу и до клизишта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала