Америка: Потребно је „подржати демократију“ у Белорусији

© Sputnik / Едуард Песов / Уђи у базу фотографијаАмерички Сенат у Вашингтону
Амерички Сенат у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Пратите нас
Америчка сенаторка-демократа Џин Шахин је заједно са колегама изнела на разматрање америчком Конгресу нацрт резолуције који је усмерен на „подршку“ становницима Белорусије и осуду за „нарушавање људских права“ у земљи.
Како следи из документа, у Сједињеним Америчким Државама се већ дужи период изражава незадовољство због „недостатка демократије“ у Белорусији. У нацрту резолуције постоје тачке у којима се наводи, на пример, о „нарушавању људских права“ у земљи.
У овом контексту се спомиње и „брутално гушење мирних демонстрација“, ограничење рада локалних „независних медија“, „нарушавање основних принципа демократског управљања земљом“, као и прогон „на десетине хиљада политичких активиста“.
Притом, у документу се појашњава да САД доследно реагују на догађаје у Белорусији.
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Америка уводи нове санкције Белорусији на годишњицу председничких избора?
Између осталог, сенатори подсећају на увођење санкција против „режима“ председника Белорусије Александра Лукашенка, као и на системску подршку становницима „против аутократије“.
На пример, у нацрту резолуције се наводи цитат америчког председника Џозефа Бајдена који је током састанка са лидерком белоруске опозиције Светланом Тихановском навео да су „САД на страни белоруског народа у његовој тежњи за демократијом и за поштовањем људских права“.
Група сенатора је позвала да се и даље не прогласи легитимитет председничких избора из августа 2020. године.
Амерички политичари су поново подигли питање организације избора у Белорусији на којима би народ могао да изабере новог лидера и парламент.
Они су подсетили да америчко руководство мора да користи целокупан арсенал економских, политичких и дипломатских мера за подршку „демократији“ у Белорусији.
По том питању се подржава и координација сарадње са европским партнерима.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2021
Лукашенко: Превремени избори у Белорусији могући само ако то исто уради и Америка
„Сенат подвлачи да САД подржава народ Белорусије у његовој тежњи да сачува суверенитет, самостално бира руководство државе, да живи слободно, а такође и да цени активне напоре белоруске опозиције у координацији акција са Америком“, наводи се у документу.
Према речима Џин Шахин, нацрт резолуције се категорички не слаже са „агресијом Лукашенка која се наставља“.
„Наша мисија је очигледна, пратимо ситуацију у Белорусији. Поступци којима се нарушавају права Белоруса, где год се они налазе, имаће последице“, истакао је сенатор.
Раније је саопштено да су чланови Представничког дома САД, демократе Вилијем Китинг и Марси Каптур, као и републиканац Брајан Фицпатрик дали на разматрање конгресу нацрт резолуције, која је усмерена на подршку белоруском народу.
У јулу је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да земље Запада покушавају да направе око Русије појас нестабилности због њених суседа, између осталог због Белорусије, Украјине и Молдавије.
Подсетимо, крајем јула бивша председничка кандидаткиња Светлана Тихановска боравила је у Вашингтону где ју је примио амерички председник Џозеф Бајден. Она је тада рекла да се нада да ће Америка увести најјаче могуће санкције белоруским властима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала