Абазовић: Држава гарантује безбиједност 5. септембра

© Sputnik / Небојша ПоповићДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да држава гарантује да ће све протећи мирно 5. септембра на Цетињу, те да су државни органи апсолутно спремни да гарантују уставна права свим грађанима Црне Горе.
Управа полиције, како је рекао за РТЦГ, у потпуности имају контролу над свим што се дешава, а све су службе спремне, и како додаје, дјелују тимски, без трзавица.
На питање, гарантује ли држава да ће таква остати након 5. септембра, Абазовић каже:
“Држава гарантује да ће све протећи мирно у смислу да је Вијеће данас констатовало оно што се тренутно дешава у Црној Гори. Тренутно имамо можда, немам тренутно податке, можда и укупно милион грађана са туристима, никаквих ванредних активности нема ситуација је крајње мирна и стабилна. Што се тиче најављених окупљања, ми ћемо предузети све и државни органи су апсолутно спремни да гарантују уставна права свим грађанима Црне Горе. Дакле, у контексту јавних окупљања, они који желе да протестују могу да протестују, али на јаван и миран начин уз обавезу пријављивања скупа, што се досад није дешавало, а са друге стране људи мотивисани религијским слободама могу своје обреде да обављају на начин који је без рестрикција. То је обавеза државе, а ја се надам да ће сви субјекти друштва дати допринос томе”, казао је Абазововић гостујући у Дневнику ТВЦГ.
На питање може ли се догодити да се један дио полиције оглуши о наређења надређених, Абазовић је казао да је командна структура апсолутно по контролом.
“Одговорно тврдим, а вјерујем да ово може да потврди и министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић да Управа полиције и командна структура апсолутно, као можда ниједан орган у држави, у потпуности има контролу над свим што се дешава”, навео је Абазовић.
“Управа полиције ће дјеловати промптно и да се са државом више нико неће играти. Потенцијални људи који желе нешто да направе, добро је да се од тога одговоре, ако имају такве планове, зато што ће они бити на највећем губитку ако се нешто деси ван онога што је прописано Уставом и законом”, навео је Абазовић и додао да су све службе спремне и да дјелују тимски, без трзавица.
“Наша је дужност да апелујемо и на МЦП и на људе који протестују из неких својих разлога, да сви дамо допринос да се ово заврши на најбољи могући начин без тензија. Да на тај начин дамо допринос да се фокус са неких тема које не дају ништа продуктивно Црној Гори коначно скрене на теме значајне за живот и рад свих људи. Ја сам сигуран да ће тај разум преовладати”, поручио је Абазовић и додао да није добро да Црну Гору дијелимо.
“Па и ни на начин да су неки људи у неки градовима пожељни, а у некима не. Ако се буде ишло том логиком то нас може одвести у велике проблеме у будућност”, казао је Абазовић.
Он је казао да службе безбједности у наредном периоду имају више активности, прве ће бити везане за посјету турског предсједника 28. августа, а друге за 4. и 5. септембар на Цетињу.
“Могуће је да ће у међувремену бити још неких окупљања мањег карактера, али у сваком случају приступили смо врло озбиљно, направили смо неколико потенцијалних сценарија. Ја се надам да ће све протећи у најбољем реду и мирно, али исто тако то морају да схвате и грађани, а и организатори”, казао је Абазовић и додао да су међувјерски и међунационални склад највеће вриједност коју Црна Гора има.
Појединци виде задњу шансу да спашавају себе од примјене закона, рекао је Абазовић.
“Ја сам сигуран да ћемо сви дати допринос да се он баштини и заштити. Мислим да треба да сви да покажемо праг толеранције, сигуран са да то служба чини, то су су на Цетињу и показали”, навео је он и упутио апел:
“Да 4. и 5. септембра сви заједно одрадимо на крајње грађански и примјерен начин, јер ће Црна Гора постојати и 6. и 7, а постојаће и вјечно. Све што радимо противно њеном интересу обиће нам се о главу и ја нисам сигуран да је то интерес било које структуре осим, можда појединаца који у овоме виде задњу шансу да спашавају себе од примјене закона, која ће свакако у Црној Гори у једном тренутку доћи”, навео је Абзаовић и додао да на Цетињу јуче није било инцидената, осим што скуп није био пријављен.
“Ово ад хок окупљање грађана није баш ад хок, зато што се то ради перманентно преко медија и друштвених мрежа, али са аспекта службе све је било у потпуном реду”, закључио је Абазовић.
Прочитајте још:
Црква Преображења на Ивановим коритима - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
„Хоћете ли зауставити и Јоаникија“: Непризната ЦПЦ поднела кривичну пријаву против полицајаца
Миломир Степић - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
„Блицкриг“ није прошао: Битка у Црној Гори биће завршена — на Ловћену
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Митрополит Јоаникије: Они се мене одричу, ја њих нећу, то су моја браћа и мој народ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала