Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Лукашенко: Пољска је крива за стварање пограничног конфликта

© AP Photo / Mindaugas KulbisМигранти у избегличком кампу у Литванији
Мигранти у избегличком кампу у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко је на самиту Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) изјавио да је Пољска, избацивши са своје територије на белоруско-пољску границу мигранте из Авганистана, направила погранични конфликт.

„Шта су урадили Пољаци? Они су ухватили око 50 људи на територији Пољске који су, како су сами признали, кренули у Немачку где их је позвала немачка канцеларка Меркел. И под претњом оружјем, пуцајући им изнад главе, истиснули су их на границу са Белорусијом. Наравно, они су кренули у Немачку, нису желели у Белорусију. На овај начин Пољска је направила погранични конфликт на граници, нарушивши државну границу Белорусије“, изјавио је председник на самиту ОДКБ-а, а преноси агенција „Белта“.

Према његовим речима, „јадници се на граници са Белорусијом налазе већ два или три дана. Они су без воде, без хране, под отвореним небом. Знате ли како је то седети на граници ноћу, када је температура између седам и осам степени. Јадни људи. Данас морам да размислим шта ћемо са њима да радимо“, рекао је председник Белорусије.
Пољска погранична полиција приводи мигранте који су покушали да пређу границу - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2021
Поново варнице на релацији Минск-Варшава због миграната на граници
Раније је белоруски државни погранични комитет саопштио да су 18. августа у пограничној зони „Русаки“ Гродњенске пограничне службе пољски полицајци испоручили велику групу миграната, већином пореклом из Авганистана, и покушали да их насилно протерају на територију Белорусије. Наводи се, да су мигранти у знак протеста организовали камп на граници.
Званична представница пољске пограничне службе Катарина Зданович изјавила је за Спутњик да се око 30 нелегалних миграната налази на белоруској страни. Минск је оптужио Варшаву да је блокирала групу миграната на граници.
Самит ОДКБ који је посвећен ситуацији у Авганистану одржава се данас у формату видео-конференције.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Криза у Авганистану
Лукашенко: Због ситуације у Авганистану порашће прилив избеглица преко земаља ОДКБ-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала