Кривокапић: Цетињски манастир је место митрополита, зашто би сад неко ишао у Подгорицу

© Tanjug / MARINA MAKSIMOVICЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Пратите нас
Црквени великодостојници знају да је Цетињски манастир место митрополита. Зашто би сад неко ишао у Подгорицу? Ако би ишао у Подгорицу, сутра би требало да иде можда ван Црне Горе, рекао је црногорски премијер Здравко Кривокапић поводом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија заказаног за 5. септембар на Цетињу.
„Право избора устоличења није у надлежности нити Владе, нити Скупштине, нити Савета за одбрану и безбедност. То је искључиво и само право онога који треба то да одради, а то је митрополит и Митрополија црногорско-приморска. Та сазнања да неко може да мења место и локацију су за мене изненађење, али у сваком случају треба све преиспитати“, казао је Здравко Кривокапић, одговарајући на питање како коментарише изјаву председника Скупштинског одбора за безбедност Милана Кнежевића који је казао да ће се у наредним данима одлучити хоће ли устоличење бити у Подгорици или на Цетињу и да би о томе требало да одлучује и Савет чији је члан, осим премијера и председник државе.
„Црквени великодостојници знају да је Цетињски манастир место митрополита. Зашто би сад неко ишао у Подгорицу? Ако би ишао у Подгорицу, сутра би требало да иде можда ван Црне Горе. Мера нашег живота је поштовање једних других и живота заједно. Ми немамо другог простора. Можда неко има, али ја немам резервну варијанту. Моја варијанта је Црна Гора. Сваки пут када се ујутро пробудим прва помисао ми је Црна Гора. Није ми помисао моја породица, него Црна Гора и све породице у њој“, казао је Кривокапић у Никшићу.
Према његовим речима, проблем око устоличење митрополита Јоаникија добио је тенденције које су непожељне.
Реч је, како је казао, о једном од већих догађаја у Црној Гори, и у овом тренутку постоје три ризика – безбедносни, епидемиолошки и ризик потенцијалних изненађења који је специфичан за Црну Гору.
Институт за јавно здравље, казао је премијер, саопштио је да би требало очекивати, имајући у виду тенденцију раста оболелих од ковида-19 , као и карактеристике делта соја, да ће на дан устоличења митрополита број новозаражених бити 1.000 дневно.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Шоћ: Јоаникије треба да буде устоличен на Цетињу, гдје и сви претходни митрополити
„То је једна бројка која се никада до сада није десила у Црној Гори и која треба да забрине све нас. Добили смо податак да је број оних који треба да буду хоспитализовани преко 300, што аутоматски ограничава могућности здравственог система Црне Горе. У додатку тог става Института за јавно здравље стоји једна карактеристика која је помало чудна да се омогућава да на скуп дођу они који имају дигитални сертификат. Тиме аутоматски уводите једну апсолутну новину – да на отвореном простору, без контроле улаза имате дигитални сертификат. Поставља се логично питање – шта ће вам дигитални сертификат када не можете да контролишете улаз. Улаз се може контролисати на неком затвореном простору, а овде не постоји могућност да то буде реализовано са таквом препоруком“, казао је Кривокапић.
Додао је да ће пратити ситуацију и сходно њој бити одговорни према сваком грађанину Црне Горе, водећи рачуна да не угрозе здравље нити једног појединца, али и да испоштују обавезу по Уставу – да је право слободе вероисповести свима загарантовано и да је устоличење чин који је планиран дужи временски период, као и да протести, уколико их буде, буду под истим условима који важе за све.
„Очекујемо да ћемо наредних дана имати потпуније информације и сходно томе донети најбољу и најоптималнију одлуку која буде у корист свих грађана“, поручио је премијер.
Припадници јединице Кобре Војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Медији: „Кобре“ и БИА стигли у Црну Гору
Како је истакао, чини му се да су сви, „због ове дивне слободе коју осећамо“, кренули токовима који нису препознатљиви за демократију.
„То значи да немате толеранцију, да немате разумевања за друге и да немате заједништво као основу вредности које делите. И наравно, све се мора дешавати без насиља. Ми смо некако дошли да причамо о устоличењу митрополита као да је то проблем Црне Горе. То није проблем Црне Горе, већ оних који желе да још једном, недемократским средствима да можда поврате власт да би сачували позиције које су имали, капитал који су стекли и наравно ту су укључене и организоване криминалне групе којима су пипци шверца овога пута једним делом ускраћени. То су разлози. Увек уважавам политичку идеологију која има право да идеолошки каже било шта, али треба водити рачуна шта се иза свега овога ваља – незадовољство оних који су изгубили власт, а можда и неких који нису успели да у новој власти остваре нешто што су наумили. Тако да се ова два незадовољства преламају кроз овај дивни чин који треба да буде радост свих нас“, поручио је Кривокапић.
Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе и посланик у Скупштини - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2021
Милачић: Ђукановић злоупотребљава устоличење, тензије скретање пажње са црногорског „Ритопека“
Казао је да га чуди што верски поглавари других верских заједница у Црној Гори не реагују онако како треба да реагују и искажу свој став по овом питању.
„Дешавало се устоличење и бискупа и надбискупа па то није представљало проблем. Сви треба да се више окренемо раду, новим пројектима, да се окренемо будућности, а не да тражимо неку спону која треба да нас раздваја. Ако то будемо тражили, онда се никада нећемо помирити, а помирење је неопходно читавој Црној Гори како би кренули у развојне пројекте. Забрињава што су уста свих нас, почев од мене, пуна приче о путу ка Европској унији, а на сваком кораку када треба нешто конкретно да урадимо ми се спотакнемо“, казао је Кривокапић, пренеле су „Вијести“.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Вучић: Нисам добио позивницу за устоличење митрополита Јоаникија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала