„Украјинска звезда се угасила“: Зеленском предвиђају неуспелу посету Америци

CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine (cropped image) / Председник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2021
Пратите нас
Неиспуњена обећања, која је Запад дао Украјини, стављају председника Украјине Владимира Зеленског у тежак положај у светлу предстојећег састанка са америчким лидером Џозефом Бајденом, пише магазин „Форбс“.
Према наводима аутора чланка Кенета Рапозија, Кијев је фактички остао сам – упркос помоћи у облику зајмова од Међународног монетарног фонда и оружја од администрације бившег америчког председника Доналда Трампа, однос према земљи се у суштини своди на празна обећања.

Како новинар истиче, Бајден није успео да обустави пројекат „Северни ток 2“ који би могао да лиши Кијев значајног дела прихода. Рапоза констатује да је Украјина својевремено заиста била „звезда Европе“, али је ситуација са гасоводом све променила: испоставило се да су комерцијални интереси учесника сувише велики.

Администрација председника Украјине - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2021
Украјина незадовољна: Хвала Бајдену и Меркеловој, али како зауставити „Северни ток 2“?
„С обзиром на ситуацију са пандемијом и вести о Авганистану, пут украјинског председника у Вашингтон тешко да ће помоћи у оживљавању старих осећања када су земљу проглашавали за несрећну жртву лошег човека у Белој кући. Уколико не покрену импичмент против Бајдена због Авганистана (што је крајње мало вероватно) онда му поготово не прети импичмент због Украјине“, сматра новинар.
Према његовом мишљењу, Кијев и Вашингтон иду одвојеним путевима и Украјина не би требало да рачуна на било какве „опроштајне поклоне“. Прича о „приватним интересима“ Хантера Бајдена у Украјини само отежава ситуацију, јер је мало вероватно да ће његов отац почети да пружа толику помоћ Кијеву у борби против корупције, као што је то чинио Трамп.
Замак Ластино гнездо на Криму - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2021
Француски медији: Запад није заинтересован за Крим – Кијев узалуд покушава да га извуче из заборава

„Узимајући у обзир актуелне проблеме Бајдена, Зеленски ће највероватније отићи кући само са уверењима у пријатељство и подршку против руске агресије. Пре мање од пет година Украјина је била 'потлачена голубица' на Црном мору, а сада је више налик на скелет у орману“, закључио је Рапоза.

Раније је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба саопштио да ће се Бајден и Зеленски састати 31. августа. Лидери ће разговарати о политичким, економским и безбедносним питањима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала