Приштина: Одложена седница за повраћај земљишта на ком jе Храм Христа Спаса

CC BY 4.0 / cropped photo/Endrit.mstf / Храм Христа Спаса у Приштини
Храм Христа Спаса у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Припремна судска седница по тужби Универзитета у Приштини против општине Приштина и Српске православну цркве, зарад доказивања права на коришћење и враћање имовине у кампусу, где се налази црква, која је требало да се данас одржи, одложена је јер је тражено изузеће судије, пише приштинска „Коха“.
Према наводима тужбе, Универзитет у Приштини користи некретнине на спорном земљишту од 12. децембра 1975. године и које су постале, према наводима, саставни део универзитетског кампуса према детаљном урбанистичком плану Универзитетског центра у Приштини.
У тужби се истиче да је првотужена, Општина Приштина, противно урбанистичком плану, без правног основа и незаконито дала на коришћење друготуженој Српској православној цркви земљиште и да је изградила православни Храм Христа Спаса на површини од 0,54,12 хектара, са двориштем од 3,73,04 хектара, преноси Блиц.
Додаје се да, на основу ових чињеница, подносилац тужбе према важећем закону, као носилац права коришћења непокретности, има право да захтева враћање спорне непокретности, као што је рекао да је имао закониту употребу и посед ове имовине.
Универзитет у Приштини „Хасан Приштина“ тражи од суда да прихвати тужбу, али и да обавеже општину Приштина да промени носиоца права коришћења непокретности.
Црква Христа Спаса  - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Удар на храм Христа Спаса: Потиру сведочанство о постојању 50 хиљада Срба у Приштини
Игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2016
Отац Сава Јањић: Имамо сва власничка документа за Храм Христа Спаса
Храм Христа Спаса у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
У Приштини данас рочиште против СПЦ, траже одузимање земљишта где jе Саборни храм Христа Спаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала