Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

„Политико“: Америка предала талибанима списак Авганистанаца „за одстрел“

© AP Photo / Spanish Defence Ministry via APЕвакуација из Кабула
Евакуација из Кабула - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе су доставиле покрету „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) списак америчких и авганистанских држављана које намеравају да евакуишу из Кабула, јавља „Политико“, позивајући се на извор у Министарству одбране.
Према речима извора, та мера је предузета како би се убрзао процес евакуације људи из Авганистана, иако је изазвала незадовољство неких законодаваца и војске.
Он сматра да такав корак представља опасност по животе тих људи.
„Једноставно су ставили све те Авганистанце на списак за одстрел“, рекао је он.
Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је на јучерашњм брифингу да не располаже тачним информацијама које потврђују постојање таквих спискова. Истовремено, додао је да је у бројним случајевима америчка војска контактирала талибане како би пустили неке грађане.
Претходно је саопштено да је више од 1.300 људи повређено у експлозијама у Кабулу, а да је погинуло најмање 60 људи, међу њима и 13 америчких војника.
Подсетимо, у подручју аеродрома одјекнула је серија експлозија, од којих је једна поред хотела Барон где су се били окупили странци, укључујући држављане САД и Велике Британије. Ту се разнео бомбаш-самоубица. Након тога је експлодирао и аутомобил-бомба. Нема података о трећем нападу.
Талибани су одмах јавили да не знају ко би могао да стоји иза напада. Међутим, многи медији су оптужили терористе ДАЕШ-а за серију експлозија. Нешто касније, терористи су и преузели одговорност за напад.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала