- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Једну боју психолози не препоручују у дневној соби

© Фото : PixabayДневна соба
Дневна соба - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Пратите нас
Уколико размишљате да мало освежите ентеријер свог стана или куће, психолог Ли Чемберс сматра да не користите гримизну боју - мешавину јарко црвене са мало плаве, а крајњи резултат је боја најприближнија љубичастој.
"Дневна соба има широку примену - окупља се породица, гледа се ТВ... Због повећане изложености гримизна боја није препорука за дневну собу", каже Ли.
Психолог додаје да због "ове боје можемо да се осећамо узнемиреније и мање опуштено".
"Док црвена боја, као и њене нијансе, подстиче енергију и друштвену интеракцију, дуготрајно задржавање у тако интензивној боји може да нас учини раздражљивима, агресивнијима, мање опуштенима, па чак и да се убрзају откуцаји срца", каже овај психолог.
Са његовим ставом сагласна је психолог Хелен Окиф која сматра да су "дубоке црвене нијансе повезане са страшћу и енергијом, док се хладне плаве нијансе сматрају смирујућим и спокојним".
Иако је препорука да избегнемо ову боју, стручњак за ентеријере Мартин Валер, оснивач бренда "Ендрју Мартин", препоручује да се бирају пригушеније нијансе које ће "простор учинити опуштенијим и мирнијим" и сматра да са белом никада нема грешке - "створиће привлачан простор и нагласити друге елементе собе", пренео је Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала