- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија ће направити нову свемирску станицу

© Фото : Олег Кононенко / РоскосмосПристајање свемирског брода са посадом "Сојуз МС 12" на Међународну свемирску станицу
Пристајање свемирског брода са посадом Сојуз МС 12 на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
Пратите нас
План је да Русија 2027. године почне изградњу нове свемирске станице, али ће паралелно током две године користити и руски сегмент Међународне свемирске станице (МСС), изјавио је у интервјуу Спутњику генерални конструктор Ракетно-космичке корпорације „Енергија“, руководилац лета руског сегмента МСС, космонаут Владимир Соловјов.

„Прави се ‘Ангара’, али како су ми колеге објасниле, помоћу ње ћемо моћи 2027. године да лансирамо нове модуле. Надамо се да ће тада бити спремна инфраструктура на космодрому ‘Восточни’. Односно, ми ћемо летети на МСС до 2028-2029. године, како би се бар две године премостио ‘јаз’ између завршетка радова на МСС и почетка експлоатације нове станице“, рекао је Соловјов.

Први модул ће бити Научно-енергетски модул (НЕМ) који је предвиђен за МСС. НЕМ се прави од 2012. године. Првобитно је било предвиђено да ће се модул произвести 2015. године и обезбедиће енергетску независност руског сегмента МСС, који сада добија енергију од америчког сегмента. Такође, модул је предвиђен и за научна истраживања. Током 2015. године је био готов само нацрт пројекта. Према познатим подацима, летачки корпус модула НЕМ се прави од 2017. године. Током 2018. године је почело испитивање на копну, док се лансирање модула стално одлаже.
Раније је саопштено да ће први модул нове руске орбиталне станице бити спреман за лансирање 2025. године.
Саопштено је да ће станица бити пројектована са отвореном архитектуром и неограниченим роком, јер ће се модули мењати. По величини ће бити већа од „Мира“, летеће у орбити на висини од 400 километра и под углом од 98 степени, што ће јој омогућити да посматра целокупну површину Земље, пре свега Арктик и Северни морски пут.
Поглед на Земљу са МСС - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Русија планира да направи орбиталну космичку луку
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала