- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина успоставља безбедну линију комуникације са Америком

CC BY 4.0 / The Presidential Office of Ukraine (cropped image) / Председник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
Пратите нас
Кабинет председника Украјине објавио је основне тачке документа који је потписан током посете председника Украјине Владимира Зеленског Вашингтону. Стране су се, између осталог, договориле да ће Државна служба за специјалне везе Украјине и Стејт департмент успоставити безбедну линију комуникације.

„Документ подразумева постојање безбедне линије комуникације, коју осигурава специјални канал комуникације између Украјине и САД. Он показује очување и јачање међусобног поверења између Кијева и Вашингтона“, саопштено је на сајту кабинета председника Украјине.

Поред тога, пограничне службе две државе договориле су се да ће размењивати информације о путницима, а космичке агенције су потврдиле да ће се успоставити нови билатерални споразуми за сарадњу у свемиру. Украјина се обавезује и да пружа помоћ у развоју система за аутоматизовано циљање „АТС-Глобал“.
Пред састанак са председником САД Џозефом Бајденом председник Украјине је изјавио да је споразум о одбрамбеном партнерству са САД нова фаза сарадње. Он је такође рекао да сматра да је подршка Вашингтона територијалној целовитости Украјине веома важна.
Током првог дана посете представници Украјине су такође потписали и меморандум са америчком компанијом „Вестингхаус електрик“ о изградњи новог енергетског блока на електрани „Хмељницки“ по америчкој технологији и још четири блока у вредности до 30 милијарди долара.
Зеленски би данас требало да се састане са америчким колегом Џозефом Бајденом. Планирано је да кључна тема украјинско-америчких преговора у Вашингтону буде укључивање САД у мирно регулисање сукоба у Донбасу. Још једна важна тема двојице лидера биће „Северни ток 2“ и гаранцијама енергетске безбедности Украјине.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
СВЕТ
Прво што је рекао Зеленски по доласку у Америку: Руски гас – најпрљавији на свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала