- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Надмашиће Швајцарску: Русија јуриша у топ 10 светских извозника чоколаде

© Sputnik / Yan VaskovПроизводња чоколаде „Аљонке“ у фабрици „Красни октјабр“
Производња чоколаде „Аљонке“ у фабрици „Красни октјабр“  - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Русија би ове године могла да се нађе међу првих десет извозника чоколаде у свету и тиме претекне Швајцарску, наводи Удружење кондиторске индустрије „Асконд“.

„Русија се може подићи са 11. места и, надмашивши Швајцарску, први пут ући у десет водећих светских дизвозника чоколаде“, наводи се у прогнози „Асконда“, објављеној у документима Федералног центра за развој извоза пољопривредних производа при Министарству пољопривреде Русије у које је имао увид Спутњик.

Како је прецизирано, у последњих пет година испоруке производа од чоколаде су се удвостручиле, а у 2020. години је премашена цифра од 300.000 тона.
Према проценама, ове године би Русија могла да испоручи чоколаду у вредности од преко 760 милиона долара, тврди „Асконд“. Тренутно се у Русији око 120 кондитерских компанија бави извозом, што је за 72 одсто више него 2019. године.
Ове године руска чоколада и производи од чоколаде извозили су се у више од 75 земаља, а водећи купци остају земље ЗНД, а међу топ пет купаца су и Азербејџан и Кина.

Поред тога, ове године су руски производи од чоколаде први пут испоручени у Непал, БиХ и Северну Македонију. Русија је на првом месту по испоруци чоколадних производа у Кину.

Такође, Русија је међу 15 светских увозника какао зрна.
Чоколада - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2021
Чоколада може да буде здрава за срце: Научници објаснили како
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала