- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Подгорица тражи објашњење од Србије

© Sputnik / Милена ЦмиљанићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Црногорско Министарство спољних послова најавило је да ће од званичног Београда затражити објашње поводом неколико случајева задржавања посланика и о поступању граничне полиције према опозиционој посланици Драгици Секулић.
Министарство је позвало власти Србије и министра унутрашњих послова Александра Вулина да, како наводе: престану са оваквим чињењем према црногорским посланицима".
"Додатно, посебно забрињава чињеница да су поменути посланици носиоци дипломатских пасоша, што додатно зачуђује и изненађује, посебно у ситуацији када званични органи наше земље у континуитету понављају поруку да - Црна Гора сматра Србију пријатељском земљом, са њом жели само добросуседске односе и искрено прижељкује европску будућност како за своје, тако и за грађане ове блиске државе", наводе из овог ресора.
Министарство се огласило данас након оптужби опозиционе ДПС Мила Ђукановића да, како су навели, тај ресор "срамотно ћути и не предузима ништа у случајевима политичким прогоном црногорских посланика који су гласали за Резолуцију о геноциду у Сребреници", а последњи пример је, навели су посланица те партије Драгица Секулић.
Из ДПС-а су саопштили да Србија, како тврде, наставља са шиканирањем посланика црногорске Скупштине, чиме крши низ међународних дипломатских конвенција.
Секулић је са супрогом била задржана више сати због, како се наводи, шест таблета аблета „Бромазепама“.
"Министарство вањских послова Црне Горе срамотно ћути и не предузима ништа. То није ништа друго сем продужетак њиховог слуганства и понизности према шефовима из Београда, не би ли се доказали како добро обављају послове због којих су инсталирани", пише, између осталог, у саопштењу ДПС.
МВП у саопштењу наводи да задржавање посланика црногорске Скупштине више се не може, како кажу, сматрати пуком случајношћу или сплетом околности.
"Још једно некоректно поступање на граници Србије према црногорским посланицима, наводи на помисао да се овакав манир више не може окарактерисати као издвојен или случајан догађај”, наводе из овог ресора.
Из министарства су се осврнули и на текст у данашњој подгоричкој Побједи о скандалозном одговору МДП-а Србије, а поводом задржавања црногорских посланика.
Министарство наводи да је реч о одговору који је добијен раније и односи се на претходне случајеве задржавања.
"Одговор МВП који се наводи у поменутом тексту, редакцији овог листа послат је раније и односи се на претходне слуцајеве задржавања посланика на граници са Србијом, али тренутак у коме се објављује свакако може јавност довести у заблуду да се наведене тврдње односе и на јуцерашњи догадај", стоји, између осталог, у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала