- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Детаљан списак симптома: Откријте који витамин вам недостаје

CC0 / pixabay / Стрес
Стрес - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Квалитетна храна постаје права реткост, а сходно томе глобално расте број људи који хронично пате од дефицита неког од есенцијалних витамина. Највећа невоља је у томе што многи за недостатак неког од ових важних хранљивих материја сазнају тек када ситуација постане драматична, а симптоми више него видљиви.
Постоје, ипак, знаци који јасно указују на недостатак одређеног витамина.
Битно је нагласити да нико не може сам себи да постави прецизну дијагнозу.
У случају да препознате неки од симптома, основно је да се потражи помоћ лекара, пишу "Новости".

Витамин А

Груба, сува и надражена кожа, губитак апетита, чест умор, слаба коса без сјаја, ломљиви нокти, настанак перути, кожа склона акнама су упозоравајући знаци недостатка витамина А. Ипак, како стручњаци истичу, његов дефицит најчешће се огледа у променама на очима. Витамин А или ретинол налази се највише у уљима рибље јетре, жуманцету, маслацу и павлаци. Зелено лиснато и жуто поврће садржи каротеноиде као што је бета каротен, који се у телу претварају у витамин А.

Витамин Ц

Најчешћи фактори ризика за недостатак витамина Ц су лоша исхрана, алкохолизам, тешке менталне болести и пушење. Његов недостатак наговештавају склоност инфекцијама, појава модрица, спорије зарастање рана, затим увијање, пуцање и урастање длака на телу, болни и натечени зглобови, крварење десни, анемија, умор и лоше расположење, добијање на тежине без промене навика у исхрани. Да би тело свакодневно добијало довољне количине витамина Ц од суштинског значаја је да се једе пресно воће и поврће.

Витамин Е

Дефицит витамина Е у организму се не показује толико видљивим спољним знацима, већ су симптоми уочљивим у крвној слици. Дакле, уколико патите од недостатка црвених крвних зрнаца (еритроцита) значи да вам недостаје и витамин Е. Иначе, витамин Е има важну антиоксидативну улогу, у смислу помагања ћелијама да се заштите од штетних утицаја слободних радикала. Он је потребан и за нормално функционисање имуног система у борби против бактерија и вируса. Помаже и у ширењу крвних судова и спречавању згрушавања крви унутар њих. Осим тога важан је и за нормалну "комуникацију" између ћелија у извршавању њихових функција.
Бели лук је права ризница здравља. - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
ДРУШТВО
Шта се дешава у организму, ако се бели лук конзумира сваки дан

Витамини групе Б

Код недостатка витамина Б1 симптоми су неуролошке сметње, слабост и грчење мишића, проблеми са памћењем, настанак едема. Симптоми могу да укључују и губитак апетита, раздражљивост и поремећаје у систему за варење. Код потпуног недостатка долази до болести бери-бери. Дефицит витамина Б2 видљив је у угловима усана, око којих се учестало јављају ране и оштећења коже. Мањак витамина Б3 и Б7 огледа се у многим проблемима са кожом. Недостатак витамина Б6 се јавља код дијабетичара, старијих особа, трудница и дојиља. Када је у минусу повезан је са обољењима бубрега, грчевима у рукама и ногама, несаницом и анемијом.
Фолна киселина или витамин Б9 је често у дефициту код трудница, жена које узимају контрацептивне пилуле, особа са пробавним тегобама и код алкохоличара. Још један витамин из Б групе - Б12 је веома битан. Његов дефицит узрокује обамрлост у рукама, стопалима и/или ногама, потешкоће с ходањем и равнотежом, анемију, отицање језика, губитак памћења, чак и појаву параноје и халуцинација.
Црни лук - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
РУСИЈА
Руски нутрициониста открива ко не сме да једе црни лук
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала