- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Британија има чудо, али никад нико као „Мала Мо“

© AFP 2023 / PETER PARKSМоника Селеш
Моника Селеш - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
Пратите нас
Ема Радукану, британска тенисерка, постала је једна од најмлађих Гренд слем шампионки, али ипак неће моћи да понови успех Монике Селеш, некада најбоље играчице света.
Иако је свет остао фасциниран 18-годишњом Емом Радукану која је постала прва квалификанткиња која у својим рукама држи Гренд слем трофеј, она није најмлађа тенисерка која је остварила овакава подвиг.
У тренутку када је имала 16 година Моника Селеш, југословенска тенисерка освојила је Ролан Гарос након победе против Штефи Граф и тиме наговестила да ће бели спорт добити играчицу за историју.
До своје 19. године, Селеш је освојила невероватних седам титула. „ Мала Мо“ највише је доминирала 1991. године када је освојила Аустралијан опен и Отворено првенство Америке, а обранила је и трофеј на Ролан Гаросу.
Исте године постала је прва тенисерка света.
Наредне сезоне Моника је обранила све три титуле и тако са само 19 година била власница седам Гренд слем пехара.
Каријера младе Еме Радукану може да подсећа на успех југословенске тенисерке, али и на подвиге које је правила бивша швајцарска тенисерка Мартина Хингис.
Прослављена тенисерка освојила је Отворено првенство Аустралије са само 16 година, а тиме је чак и надмашила Монику Селеш која је била неколико месеци старија када је освојила свој први Гренд слем.
Хингис је у својој 18. години имала већ пет титула са најпрестижнијих тениских турнира. У белом спорту остаће упамћена као легенда јер је имала само 15 година када је у женском дублу са Чехињом Хеленом Суковом освојила Вимблдон.
Тиме је уједно постала најмлађа шампионка Гренд слема и до данас се није појавила тенисерка која је поновила такав успех.
Нажалост, Моника Селеш и Мартина Хингис завршиле су професионален каријере много раније него што је требало.
Каријера „Мале Мо“ остаће упамћена како по бројним трофејима тако и по трагичном догађају када је један навијач Штефи Граф током меча на турниру у Хамбургу ножем погодио кичму Монике Селеш.
Стадионом је одјекнуо врисак, а већ је могло и да се наслути да је тениској легенди нанета повреда после које ће се тешко вратити.
Ипак, хероина је изашђла на терен након опоравка, али није успела да игра као у најбољим данима.
Због тога је након неколико прекида Моника Селеш одлучила да заврши професионалну каријеру у 30. години живота.
Срећом, Мартина Хингис није се суочила са сличном ситуацијом, већ је сама одлучила да се у 23. Години због повреда и притиска који јој је донела слава повуче из белог спорта.
Обе су каријеру завршиле 2003. Године, а 18 година касније делује као да су добиле наследницу.
Можда су Гренд слем освојиле раније него што је то успела Британка, али млада Ема Радукану на УС опену показала је невероватну игру и таленат.
Девојка која за два месеца пуни 19 година преко квалификација дошла је до пехара на Отвореном првенству Америке и тако урадила нешто што пре ње ипак нису супеле ни Моника ни Мартина.
Сјајна је током Гренд слема у Америци била и Лејла Фернандез, Емина вршњакиња из Канаде која је на путу до финала победила Наоми Осаку и Анђелик Кербер, бивше прве тенисерке света.
Младе даме дефинитвно ће тек харати светом...
Ема Радукану УС Опен - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
СПОРТ
Пала је крв, желели су скандал, али је Српкиња показала чврсту руку
Ема Радукану - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
СПОРТ
Британка исписала историју: Од квалификација до пехара УС Опена
Лејла Фернандез - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
СПОРТ
Наставља се најлепша бајка УС Опена – чудо од детета је у финалу!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала