- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одбијен захтев да се Цетињски манастир упише на Митрополију

© Фото : Youtube/MINA/PrintscreenЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Цетињска подручна јединица Управе за катастар и државну имовину одбила је захтев Митрополије црногорско-приморске (МЦП) за брисање престонице Цетиња из листа непокретности као носиоца права својине над Цетињским манастиром.
Како се наводи у решење, у које је агенција Мина имала увид, одбија се као неоснован захтев за „исправку погрешно уписаног права својине“ над више непокретности, и да се на тим непокретностима као власник упише Цетињски манастир, односно МЦП, преноси РТЦГ.
У опширном образложењу се, између осталог, наводи да је „утврђено да достављени докази, у конкретној правној ствари, не представљају ваљан правни основ за исправку уписаног права својине, упис или промену извршеног уписа на предметним непокретностима“.

Влада наложила да се манастир упише на државу

Влада Црне Горе је у претходно наложила Управи за катастар и државну имовину да, без одлагања, у листу непокретности за Цетињски манастир, уместо престонице Цетиње, као власника упише државу.
„Налаже се Управи за катастар и државну имовину да одмах и без одлагања изврши исправку уписаног носиоца права својине на начин што ће, уместо престонице Цетиње, као носиоца права својине..., вратити упис на државу Црну Гору“, наводи се у закључку који је усвојила Влада.
Из Владе су Управи за катастар и државну имовину наложили и да без одлагања, до окончања поступка промене уписа, у листу непокретности унесе забележбу забране отуђења и оптерећења.
Влада је ту одлуку донела дан уочи седнице Скупштине Цетиња, на чијем је дневном реду била иницијатива грађана за додељивање Цетињског манастира непризнатој Црногорској православној цркви.

Манастир одувек у власништву Митрополије

Подсетимо, како су објаснили из Митрополије црногорско-приморске, Цетињски манастир одувек је био у власништву Митрополије.
Координатор Правног савета Митрополије Игор Балабан рекао је да је по првој евиденцији катастра за катастарску општину Цетиње један из 1958. године, манастир био уписан на Добро Православне Цркве – Цетињска Митрополија, а на основу детаљног премера и формирањем катастра непокретности 1976. године уписује се на Манастир Св. Петра, како се води и данас на основу решења Комисије за излагање и утврђивање стварних права на непокретностима из 1996. године.
„До забуне која је, међутим, настала последњих петнаестак година, да неки помисле да је Цетињски манастир у својини престонице, дошло је због решења Подручне јединице Цетиње Управе за некретнине Црне Горе из новембра 2005. да се на целокупном градско-грађевинском земљишту у КО Цетиње један (али и у КО Ријека Црнојевића) упише државна својина престонице Цетиње са правом коришћења постојећих и стварних титулара својине. Дакле, својина престонице је уписана на све непокретности, укључујући приватне, а сви стварни власници, не само манастир, једним су потезом, без вођења посебних поступака, постали само корисници своје сопствене имовине“, казао је Балабан.
Уставни суд Црне Горе је, наводи он, одредбе Закона о грађевинском земљишту, који је у међувремену потпуно престао да важи, на основу којих је овакав упис извршен прогласио неуставним и ставио их ван снаге.
Ситуација испред Цетињског манастира - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
РЕГИОН
Одборници Скупштине Цетиња званично загазили у кривично дело: Започели отимање манастира
Крст на манастиру - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
РЕГИОН
Адвокат Митрополије пред одлучивање СО Цетиње: Власништво манастира не одређују одборници
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Цетињски манастир је одувек власништво Митрополије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала