- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Александрија - почетна тачка за Србију и 10 области сарадње

Александрија
Александрија - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
Пратите нас
Делегација Министарства привреде Републике Србије на челу са државним секретаром Зораном Димитријевићем састала се данас са египатском политичко-привредном делегацијом коју је предводио гувернер Александрије Мохамед Ел Шериф, како би разговарали о интензивирању сарадње две земље.
Како је саопштено из Министарства привреде, Ел Шериф је истакао да је Александрија једна од највећих лука у том делу света, те да може да буде почетна тачка за пласман српских производа за целу Африку и као председник Привредне коморе Александрије, изразио заинтересованост за проширивање трговинских односа.
Гувернер Александрије је подвукао да изузетни политички односи две земље, који су поткрепљени редовним сусретима на високом нивоу, треба да се пренесу и на остале нивое власти.
"Задатак политичара је да створе услове и амбијент да се привредници и бизнис повезују", нагласио је Ел Шериф.
Димитријевић је рекао да дипломатски односи Србије и Египта датирају још од 1908. године, да се ове године обележава 60 година од организовања прве конференције Покрета несврстаних и додао да то даје добру основу за продубљивање сарадње.
Истакао је да се та сарадња нарочито може продубити у областима привреде и економије и позвао египатске компаније да инвестирају у Србији.
Овом приликом саговорници су се сложили да ће дати допринос како би се додатно унапредили постојећи и афирмисали нови видови привредне сарадње.
Сарадња у 10 области
Гувернер Александрије изјавио је да осим политике постоји још 10 области у којима би две земље могле да сарађују.
"На састанцима у Новом Саду, у Министарству привреде...отворили смо врата за нове инвестиције и нова улагања, развој економије и привреде", рекао је Ел Шериф за Танјуг и нагласио да је важно да обе земље раде на јачању инвестиционог поља.
Председник александријске Привредне коморе Ахмед Елвакил рекао је да су у делегацији која је из Египта стигла у Србију, значајни бизнисмени који могу да "намиришу простор за најбољу сарадњу" и да су видели бројне могућности, не само на пољу трговинске размене већ и њиховог уласка на европско, односно Србије на афричко тржиште.
Елваки је рекао да сарадњу виде и у области привреде, пољопривреде, ИТ сектора, туризма, да заинтересованост постоји и за минерале и текстилну индустрију.
Представник ПК Александрије Махмуд Ахмед Мари рекао је да је египатска страна заинтересована за српске јабуке, брескве и малине и да је воћарство област одакле сарадња најбрже може да почне.
Из Египта би у Србију, како додаје, могли да извозе цитрусе и манго као и оно поврће и воће које овде не постоји.
Амбасадор Амр Алгувејли навео је да простор постоји и за сарадњу на инфраструктурним пројектима - изградњи путева и урбаном развоју.
Ел Шериф је подсетио да се након 2011. године и револуције у Египту много гради, само у Александрији за кратко време изграђено је 30.000 станова, направљен је Нови Каиро за шест милиона људи, који ће ускоро постати нови административни центар земље.
"Сматрам да је Србија на овом пољу број један и да зато треба да обновимо сарадњу на градитељским пројектима", рекао је Ел Шериф.
Гувернер је оценио да би пољопривредна размена била олакшана ако би се укинуле царине. У размену би могле да се укључе и пољопривредне машине које су имале прилику да виде на Новосадском сајму, рекао је.
Ел Шериф је изразио наду да ће сви споразуми склопљени и током ове тродневне посете Београду и Новом Саду бити што пре реализовани.
Додао је и да би желели да се повећа број туриста из Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала