- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

"Датум икс": Објављено када би амерички трезор могао да остане без новца

CC0 / / Глобална економија - илустрација
Глобална економија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
Пратите нас
Уколико републикански конгресмени блокирају рачун за повећање горње границе америчког дуга, америчка влада би могла бити угашена већ почетком следећег месеца.
Америчка влада могла би се суочити с "датумом икс" у првом кварталу октобра, када се очекује да ће Министарство финансија "исцрпити готовину на располагању" за плаћање рачуна, тврди се у новој анализи непрофитног истраживачког центра Bipartisan Policy Centre са седиштем у Вашингтону (БПЦ).
Према тој прогнози, ако амерички креатори политике „не делују у складу са ограничењем дуга, Трезор највероватније неће имати довољно готовине за подмирење свих својих финансијских обавеза у периоду између 15. октобра и 4. новембра “.
„Након што остане без готовине, Трезор неће моћи да подмири приближно 40% свих уплата које доспевају у наредних неколико недеља. Нејасно је како би Трезор функционисао у таквим околностима. Имаће две могућности: одређивање приоритета и одложена плаћања, али постоји значајна неизвесност у погледу њихове операционализације ”, тврди се у анализи.
У том смислу, БПЦ је позвао креаторе политике „да делују у наредним недељама ако намеравају да осигурају да се све обавезе америчке владе измирују у потпуности и на време“.
Ова анализа је уследила након што је председник Федералних резерви Џером Пауел изјавио да се Сједињеним Државама не би требало дозволити неизмирење дуга и да Конгрес мора на одговарајући начин да повећа горњу границу задуживања Америке.
Претходно је министарка финансија Џенет Јелен упозорила да би неуспех Конгреса да повећа границу дуга "гурнуо" САД у финансијску кризу.
„САД су одувек плаћале своје рачуне на време, али преовлађујући консензус међу економистима и званичницима трезора обе стране је да би неуспех у повећању лимита дуга произвео широко распрострањену економску катастрофу“, упозорила је министарка у тексту објављеном у Волстрит журналу.
Раније овог месеца Бела кућа је упозорила да би милијарде долара државне помоћи и федерално финансирање различитих програма могло бити заустављено ако Конгрес не постигне договор о повећању горње границе америчког дуга.
Подсећамо, лидер републиканске мањине у Сенату Мич Меконел јасно рекао да републиканци неће подржати повећање федералне границе задуживања и да би демократе то требало да учине саме.
Ако демократе „желе да опорезују, позајмљују и троше историјске суме новца мораће то да учине без нашег доприноса, мораће да повећају лимит дуга без наше помоћи“, нагласио је Меконел.
Ако демократе и републиканци не постигну консензус по том питању до почетка октобра, могло би да дође до гашења владе.
Да би избегли гашење Владе, законодавци ће морати да усвоје хитан привремени закон.
Ова мера, позната као „трајна резолуција“, помоћи ће да се избегне сценарио који су САД већ доживеле десет пута од 1980. године – укључујући и 35-дневно гашење између краја 2018. и почетка 2019. године под председником Доналдом Трампом.
Конгрес је повећао горњу границу америчког дуга отприлике 80 пута од шездесетих година, при чему се савезни дуг брзо приближио 29 билиона долара, а укупне обавезе – које укључују савезни дуг плус друге јавне и приватне обавезе – износе више од 85 билиона долара, или четири пута више од америчког БДП-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала