- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Српска пилетина на тржишту ЕУ после 30 година

© Sputnik / Alexey Malgavko / Уђи у базу фотографијаМесара у фабрици пилећег меса
Месара у фабрици пилећег меса - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
Пратите нас
Министар пољопривреде Србије, Бранислав Недимовић, данас је у Бриселу договорио почетак одобравања процедуре извоза пилећег меса из Србије у ЕУ.
„Пилеће месо из Србије за две недеље креће у процедуру одобравања у ЕУ како би се нашло на европском тржишту. Када је реч о свињском месу имаћемо још једну контролу у фебруару, али ми смо свој посао завршили“, поручио је Недимовић из Брисела за Танјуг.
Недимовић напомиње да је Србија завршила посао са аспекта безбедности хране и да је сада време да ЕУ отвори своје границе за увоз српске робе.
Последњи пут када је Србија била присутна на европском тржишту хране са пилећим и свињским месом и прерађевинама било је још у доба СФРЈ.
У међувремену извоз се свео само на Северну Македонију, БиХ и Црну Гору.
„Сада отварамо нова тржишта са којима расту и нове шансе. Све што произведемо и у пољима можемо да провучемо кроз сточни фонд и направимо додатну вредност“, оцењује Недимовић.
У својој поруци пољопривредницима у Србији министра Бранислав Недимовић наглашава да је најважније да поведу рачуна у процесу това због ризика од афричке куге и осталих болести.
„Ако то урадимо сада имамо неколико различитих тржишта и у зависности од цене боље продајемо робу. То је суштина трговине у пољопривреди- да ти је све отворено и да можеш да бираш коме ћеш да продаш“, каже Недимовић.
Министар пољопривреде Србије је током разговора у Генералном директоријату ЕК за пољопривреду разговарао о реализацији програма ИПАРД 2 и ИПАРД 3 који ће бити актуелан у наредних седам година.
Тим програмом ЕУ бесповратно финансира развој пољопривреде, прерађивачких капацитета и руралног туризма у земљама у процесу приступања.
Месо - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2017
Србија у мају потписује споразум о извозу меса у Кину
Краве - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Губитак од 100 евра по бику: Како спречити крах сточарства коме се Србија приближава
Свиње - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2021
Увоз „заклао“ домаће сточаре - цену плаћају и купци меса у продавницама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала