- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шта се дешава у БиХ: Хрватска тражи хапшење Абдића, полиција дошла у стан, огласио се Фикрет /видео/

© AP Photo / Darko BandicФикрет Абдић
Фикрет Абдић - Sputnik Србија, 1920, 30.09.2021
Пратите нас
Фикрет Абдић ухапшен је по црвеној потерници Хрватске издатој преко Интерпола и то на Абдићев 82. рођендан, објавили су медији у БиХ, али и његова Лабуристичка странка. Хапшење су демантовали из Државне агенције за истрагу и заштиту БиХ (СИПА), али и Абдићева ћерка.
Државна агенција за истрагу и заштиту БиХ (СИПА) саопштила је да Абдић није лишен слободе, да је још у својој кући и да се чека одлука Суда БиХ о поступању по хрватској потерници, преносе медији у БиХ.
Претходно је Абдићева Лабуристичка странка објавила на својој Фејсбук страници видео-снимак на ком се види како припадници СИПА долазе у Абдићеву кућу како би га привели.
Абдићева ћерка Елвира Абдић-Јеленовић негирала је данас да је њен отац ухапшен по Интерполовој потерници.
„Абдић није отишао ни у Сарајево ни у Бањалуку, како су најављивали службеници, он је овога јутра дошао на посао“, рекла је Елвира у видео поруци објављеној на интернет страници Лабуристичке странке.
Она је објаснила да је њен отац одбио да буде приведен без присуства адвоката.
„Он је рекао да неће ићи без свог адвоката, да га могу везати и одвести на силу, међутим истина је да ми не знамо о чему се ради..“, рекла је Абдићева ћерка.
Рекла је и да је током синоћње акције помислила да се ради о шали, с обзиром на то да су, како је рекла, прослављали очев рођендан.
Потом се из канцеларије у општини огласио и сам Абдић на Фејсбук страници странке, али није говорио о инциденту у његовом стану, већ о захтевима за смену зато што се не појављује на послу у општини Велика Кладуша, где је начелник.
Он тврди да је та афера против њега покренута када није успело да буде спречен његов поновни избор за начелника општине, те да у општину није долазио јер ради од куће као особа посебно угрожена од вируса корона.
Како је изјавио директор СИПА Дарко Ћулум за медије, Фикрет Абдић није лишен слободе, јер нема могућности његовог изручења Хрватској за кривична дела која му се стављају на терет.
„Интерпол БиХ о томе је обавестио Интерпол Хрватске. Нема могућност изручења за ова кривична дела, јер то није обухваћено споразумом из 2012. године, а он се терети за неки ранији период. Судија Суда БиХ, такође је става да се Абдић не лишава слободе, јер се он не може изручити“, казао је Ћулум.
Хрватска терети Абдића и његовог сина Ервина за склапање фиктивних уговора о зајму и споразума о преносу права власништва, а укупна штета износи око 267.000 евра.
Врховни суд Хрватске у децембру 2019. године прихватио је жалбу државног тужилаштва и укинуо пресуду Жупанијског суда у Ријеци према којој је Абдић био ослобођен оптужби за кривична дела злоупотребе положаја и овлашћења.
Фикрет Абдић терети се да је 2001. фиктивно позајмио „Агрокомерцу“ 80.000 евра, а затим је, пошто новац није враћен, преузео некретнину фирме - вилу у Волоском вредну више од 250.000 евра.
Такође се терети да је 2005. опуномоћио сина, иако то није смео јер више није био директор једне од „Агрокомерцових“ фирми, да потпише уговор о кредиту са заложним правом на четири грађевине и двориште у ријечкoм насељу Козала. Обојица су се на почетку суђења изјаснила да се не сматрају кривим, пишу медији у БиХ.
Фикрет Абдић Бабо, једна од најпопуларнијих личности у западној БиХ, познат је по афери „Агрокомерц“ из осамдесетих година 20. века, која је потресла тадашњу Југославију. Он је тада оптужен за издавање меница без покрића, а у случај су били умешани и тадашња „Љубљанска банка“, као и познати политичари из БиХ Хакија и Хамдија Поздерац.
После изласка из затвора, посветио се политици, а на првим вишестраначким изборима у БиХ освојио је највише гласова за муслиманског члана Председништва, али је своје место уступио Алији Изетбеговићу.
Током рата у БиХ, био је вођа Аутономне покрајине Западна Босна, која је имала своје војне јединице и сукобљавала се са Петим корпусом Армије БиХ, лојалним влади у Сарајеву.
После рата осуђен је у БиХ и у Хрватској за ратне злочине. Добио је казну од 20 година затвора, која је касније смањена на 15, а одслужио је у Хрватској.
Пуштен је на слободу 2012. године, када се вратио у Велику Кладушу.
Фикрет Абдић Бабо - Sputnik Србија, 1920, 03.10.2016
Крајишки Бабо — ноћна мора Бакира Изетбеговића
Фикрет Абдић - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2016
Фикрет Абдић у Сарајеву након 23 године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала