- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка поново упозорава Турску: Одустаните од руског оружја или следе последице

© AFP 2023 / FATIH SARIBAS /Америчка и Турска застава
Америчка и Турска застава - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
Америка позива Турску да одустане од даље набавке оружја и војне технике од Русије, упозоравајући да реализација таквих намера неће остати без последица, саопштила је заменица америчког државног секретара Венди Шерман.

„То је актуелно питање. Позивамо Турску на свим нивоима да не задржава систем С-400 (већ купљен од Москве) и да се уздржи од набавке било какве додатне руске војне технике. То јасно дајемо до знања Турској, као и какве ће последице бити ако крене у том правцу“, изјавила је Шерман.

Како је додала, Вашингтон, као и раније, инсистира на томе да „такви системи нису компатибилни са системима НАТО-а“, чија је чланица и Турска.
Шерманова је неколико пута истакла да Вашингтон изузетно цени односе са Анкаром и њену улогу у Алијанси.
„Турска понекад представља изазов. Сигурна сам да и они, Турци, понекад мисле да Америка представља изазов. Без обзира на то, они су важан НАТО савезник. Поред тога, прихватили су милионе избеглица из Сирије, изградили су моћну економију“, рекла је заменица државног секретара САД.
Такође је поздравила улогу Турске у осигуравању безбедности на међународном аеродрому у Кабулу приликом масовне евакуације из Авганистана.
Раније је турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио да Турска намерава да настави да од Русије купује противваздухопловне ракетне системе С-400 упркос свим упозорењима које стижу од стране Сједињених Америчких Држава.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
СВЕТ
Ердоган никад оштрији према Вашингтону: На помолу нова фаза у турско-америчким односима?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала