- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Гаспром“ почео са испорукама гаса Мађарској преко Србије

© Sputnik / Ilja PitalevГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
Пратите нас
„Гаспром“ је, према дугорочном споразуму са Мађарском потписаном 27. септембра, од данас почео да испоручује гас тој земљи кроз гасовод „Турски ток“ преко Србије и гасоводе у југоисточној Европи.
Огласила се и прес-служба компаније „Оператор ГТС Украјине“, саопштивши да је „Гаспром“ обуставио транзит гаса у Мађарску преко украјинске територије.
„Од 1. октобра 2021. године обустављен је транзит природног гаса преко територије Украјине у правцу Мађарске“, наводи се у саопштењу.
Компанија је такође саопштила да је Украјини ускраћена могућност да увози природни гас из Мађарске путем такозваног виртуелног реверса због укидања транзита руског природног гаса преко украјинске територије ка мађарској страни.
Генерални директор компаније Сергеј Макогон подсетио је да је Мађарска деценијама добијала гас преко територије Украјине, као и да украјинска страна никада није прекршила своје обавезе.

„Украјинска рута је економски исплатива јер је то најкраћи пут за снабдевање Мађарске гасом. Монополизација гасних рута коју спроводи 'Гаспром' покреће питање основних принципа функционисања тржишта гаса ЕУ - конкуренције и транспарентност. Јачање доминантног положаја једног играча и његово вршење утицаја у очигледно политичке сврхе у светлу шокантног раста цена гаса у Европи мора да буде заустављено“, наводи Макогон.

Будимпешта: Не можемо да узмемо у обзир став Кијева

Истовремено, мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да не може да узме у обзир став Украјине у спору око гаса.

„Када је 'Гаспром обуставио транзит гаса кроз Мађарску, Орбан је у исто време за државни радио рекао да је има одговорност само према мађарским гласачима који би морали да плате много више за гас без новог споразума са 'Гаспромом'“, преноси Ројтерс.

Мађарска је у раније потписала нови дугорочни уговор са „Гаспромом“ о снабдевању гасом заобилазећи Украјину. Документ су потписали руководиоци „Гаспрома“ и енергетске компаније „МВМ“ у мађарском Министарству спољних послова. Уочи закључивања споразума, Кијев је саопштио да је разочаран због тога и обећао да ће се обратити Европској комисији ради давања оцене о усклађености споразума са европским законодавством у области енергетике.
С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков истакао је да Русија не намерава да користи гас као притисак на друге земље, а конкретно на Украјину.
Отварање гасног налазишта у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
РУСИЈА
Украјина: Јасно нам је ко је тражио да нас искључе из шеме транзита гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала