Прослављени руски пијаниста Андреј Коробејников 7. октобра на Коларцу

© Irene ZаndellРуски пијаниста Андреј Коробејников
Руски пијаниста Андреј Коробејников - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2021
Пратите нас
Прослављени руски пијаниста Андреј Коробејниковнаступиће 7. октобра у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду. Даровити музичар, један од тренутно најтражениих светских извођача, извешће дела Лудвига ван Бетовена, Франца Шуберта, Сергеја Рахмањинова и Модеста Мусоргског.
Андреј Коробејников у Београд долази у оквиру нове „Стенвеј енд санс“ концертне сезоне, коју Коларчева задужбина организује у сарадњи с „Пиано лендом“. У оквиру ове сарадње у Београду су наступали престижни пијанисти попут Луке Дебарга, Аркадија Володоса, Евгенија Судбина, Елизабет Леонске, Бориса Березовског, Дениса Кожухина и Денеша Варјона.
Поред Андреја Коробејникова, у оквиру сезоне 2021/2022. београдској публици ће се представити Бери Даглас (6. новембра) и Фазил Сај (18. децембра).

Музичар, правник, полиглота

Андреј Коробејников је рођен 1986. у Русији. Са пет година почео је да похађа прве часове клавира, а само три године касније дебитовао је на првом реситалу. Као изузетно надарени музичар, Московски државни конзерваторијум Чајковског је уписао са 15 година. Дипломирао је у класи професора Андреја Дијева.
Руски пијаниста Борис Березовски  - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2019
Борис Березовски: Европу ће уништити наркотици /видео/
Одмах по завршетку студија добио је необично признање „Најбољи музичар деценије“. Дипломирао је на Краљевском музичком колеџу у Лондону.
Поред изузетних музичких дарова, Коробејников поседује и изузетну менталну радозналост и интелектуалне способности. Паралелно са Московским конзерваторијумом, уписао је и Правни факултет у Москви и стекао диплому правника са само 17 година.
У слободно време, као тинејџер, објавио је неколико академских правних радова, укључујући и врло хваљени текст о праву интелектуалне својине. Такође, плодан је композитор и песник. Говори неколико страних језика, укључујући и есперанто.
Коробејников сада ужива у врхунској каријери концертног пијанисте, наступајући са многим водећим светским оркестрима као што су Симфонијски оркестар Би-Би-Сија, Будимпештански фестивалски оркестар, Концертхаус оркестар из Берлина, Симфонијски оркестар НХК-а из Токија, Филхармонијски оркестар Санк Петерсбурга... Посебно ужива углед у Француској, где редовно наступа с тамошњим угледним оркестрима.
Међу диригентима са којима је Коробејников остварио трајна музичка партнерства су Владимир Ашкенази, Владимир Федосејев, Иван Фишер, Лоренс Фостер, Око Каму, Михаил Плетњов, Андрис Пога, Јуриј Темирканов и Антони Вит.
На солистичким концертима, експанзивни ум и изванредни музички таленти Коробејникова можда налазе своју највећу равнотежу: постао је познат по својим фасцинантним програмима у којима се поезија и књижевност сусрећу с музиком у савршеном складу.

Љубав према камерној музици

Андреј Коробејников је и посвећени камерни музичар. Његов клавирски трио са Вадимом Репином (виолина) и Александром Књазевом (виолончело) надалеко је прослављен и наишао је на сјајно признање критичара.
Николај Лугански - Sputnik Србија, 1920, 11.03.2021
Николај Лугански: Храм Светог Саве човеку одузима дах /видео/
Осим тога, Коробејников ужива у редовној сарадњи с угледним уметницима као што су Борис Березовски, Хенри Демаркует, Јоханес Мозер и Бородин квартет.
Дискографска остварења Андреја Коробеиникова сведоче о ширини његовог репертоара и јединственим интерпретативним талентима. Његови снимци добили су бројне награде, а снимио је комплетна дела за соло клавир Скрјабина и два Шостаковичева клавирска концерта. Као камерни музичар, остварио је врхунске снимке са Александром Књазевом и Јоханесом Мозером.
У младим данима каријеру је градио наступима на угледним такмичењима. Иза себе, Коробејников има више од 20 међународних награда. Међу његовим највећим победама су освајање Прве награде на Међународном пијанистичком такмичењу Скрјабин у Москви (2004) и освајање Друге награде и Награде публике на Међународном пијанистичком такмичењу Рахмањинов у Лос Анђелесу (2005).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала