- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички војници у тајној мисији на Тајвану - због Кине

© AFP 2023 / JACK GUEZ Амерички маринци поред војних возила северно од Кувајтске пустиње у близини границе са Ираком 15. марта 2003.
Амерички маринци поред војних возила северно од Кувајтске пустиње у близини границе са Ираком 15. марта 2003. - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
Амерички војни специјалци и контигент маринаца налазе се у тајној мисији на Тајвану, где обучавају војне снаге на том острву. Циљ америчке војске је да оснажи војне снаге на Тајвану због наводне опасности од војне инвазије Кине, која то острво сматра делом своје територије.
Обуку за копнене јединице Тајвана држи двадесетак америчких специјалаца, док са тајванском морнарицом раде амерички маринци, тврди „Вол стрит џурнал“, позивајући се на изворе из америчке администрације.

Америчке снаге у тајној мисији на Тајвану годину дана

Америчке снаге су у тајној мисији на Тајвану већ годину дана, наводи амерички медиј.
Како наводи „Вол стрит џурнал“, амерички специјалци стигли су на Тајван због забринутости да би Кина могла да изврши инвазију у скорој будућности, што наговештавају и учестали летови кинеских борбених авиона у близини, а само за протеклих недељу дана забележено их је 150.
Раније су амерички војни званичници навели да би Пекинг могао да уз помоћ војне силе присаједини Тајван у року од шест година, али има и гласова који наводе да би тај рок могао да буде краћи.
Министар одбране Тајвана Чију Кво-ченг недавно је упозорио да би Кина могла да изведе војну акцију на Тајвану до 2025. године.
Бела кућа и Пентагон одбили су да коментаришу наводе о америчким трупама на Тајвану, наводи „Вол стрит џурнал“ и додаје да одговора није било ни из Тајпеја. Амерички војници на Тајвану се ротирају, тврди амерички медиј.
Министарство спољних послова Кине, која сматра Тајван неотуђивим делом своје територије, затражило је од САД да се држи ранијих договора и да смањи војну помоћ Тајвану.
Америчко војно присуство на острву раније су помињали и неки азијски медији, али нису говорили о специјалним јединицама, већ само о маринцима.

Нови приступ Америке тајванском питању

Иако су америчке јединице на Тајвану бројчано мале, ради се о новом приступу у ком САД желе да оспособе војне снаге Тајпеја за могућу борбу против кинеске инвазије, уместо да да само продају оружје, наводи „Вол стрит џурнал“.
Америка је Тајвану у последњих неколико година продала оружје вредно милијарде долара, а али амерички званичници верују да Тајван мора да у одбрану улаже још више и још паметније, пише амерички медиј.
„Тајван је веома запоставио националну одбрану у првих 15 година 21. века, купујући превише скупоцене опреме која би могла да буде уништена у првих неколико сати конфликта, а премало оне која је јефтинија, али убојитија, као што су противбродске ракете, „паметне“ поморске мине и недовољно инвестирајући у добро обучене резервне и помоћне војне снаге, што би могло да закомпликује војне планове Кине“, казао је Мат Потингер, професор Стенфорд универзитета и некадашњи помоћник саветника за националну безбедност у администрацији Доналда Трампа.
Кристофер Мајер, који је касније постао помоћник за специјалне операције државног секретара за одбрану САД, сведочио је у мају пред Комитетом за оружане службе Сената како Америка треба да размотри слање трупа на Тајван како би повећала његове војне капацитете.
Он је тада, иако није потврдио да се трупе налазе на Тајвану, рекао да би амерички специјалци могли да обуче тајванске снаге како да се боре против амфибијског искрцавања или за друге операције потребне за одбрану острва.
Док неки аспекти америчког ангажовања могу бити означени као војна тајна, такође су веома политички осетљиви због нарушених и затегнутих односа САД и Кине, пише „Вол стрит џурнал“.
Кина би војно присуство САД на Тајвану могла да види и као кршење претходних споразума. У једном од њих, којим су успостављени званични односи између САД и Кине 1979. године, Вашингтон се сложио да прекине одбрамбени уговор са Тајпејом и повуче снаге са острва.

Бајден наставио где је Трамп стао

Администрација Доналда Трампа олабавила је правила која су ограничавала контакт америчких званичника са властима Тајвана, а сличним путем наставила је и администрација Џоа Бајдена.
Пре него што је Доналд Трамп напустио Белу кућу, његова администрација скинула је ознаку тајности са америчког стратешког оквира за Индопацифик, који показује циљеве САД у том региону.
Један од њих односи се и на Тајван и каже да ће „Кина предузети све одлучније кораке како би на присилан начин присајединила Тајван“ и препоручује да САД „омогуће Тајвану да развије ефективну асиметричну одбрамбену стратегију и способности које ће обезбедити безбедност, слободу од принуде, флексибилност и способност да се суоче са Кином под својим условима“, пише амерички медиј.
Стратегија такође позива на америчко војно присуство „кредибилно за борбу“ како би се спречила „кинеска доминација у региону, укључујући и Тајван“.
Администрација Џоа Бајдена није заменила овај документ по преузимању власти, нити га је технички применила, али су званичници нове администрације признали да постоје одређене теме у политици према Кини у којима постоји континуитет две адмнинистрације, наводи „Вол стрит џурнал“.
Војна парада, Кина - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
СВЕТ
„Кина већ има капацитете, али неће тек тако започети рат“
Јужно кинеско море - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
СВЕТ
Нови хладни рат почиње у Јужном кинеском мору
Кина САД - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2021
СВЕТ
Америчка стратегија сузбијање Кине: Нашли нове савезнике — ЕУ И Француска су само уљези
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала