- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Необично створење са три ока појавило се на светом месту Индијанаца, оживела га јака олуја /фото/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Scott Blanksteen/Cropped photo / Вупатки национални спомен парк у Аризони, САД
Вупатки национални спомен парк у Аризони, САД - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
Пратите нас
На стотине необичних створења са три ока, познатих и као „шкампи диносауруси“, појавило се после јаке олује у америчкој држави Аризони.
Ова животиња из породице ракова, која се званично зове триоп, откривена је у делу Вупатки националног спомен-парка, пише Њујорк пост.
Рачић који је нађен у спомен-парку, богатом археолошким налазиштима америчких Индијанаца, има три ока, ружичасте је боје и дуг је између 2,5 и пет центиметара.

Оживела их јака олуја

Верује се да се појавио после јаких олуја које су погодиле Аризону у јулу, а нађен је у језерцету које се формирало у церемонијалном игралишту у ком је играна древна индијанска игра лоптом.
Ове животиње могу да положе јајашца која остају успавана све док их не прекрије довољно воде да оживе. Још није познато колико дуго су јајашца из којих су се излегли триопи на овој локацији била у земљи.
„Они имају веома специјалан начин прилагођавања који омогућава јајашцима да преживе дуге временске периоде и када су потпуно на сувом“, рекла је Лорен Картер из Вупатки националног спомен-парка. Како је објаснила, када јајашца прекрије довољно воде, животиње се излегу и одрасту за само недељу дана, како би наставиле циклус размножавања. Триопи могу да живе до 90 дана, или док се вода не исуши.

Живи фосили

Триопи се сматрају живим фосилима јер се нису мењали у последњих 350 милиона година, наводе истраживачи Универзитета Централни Мичиген.
Могу се наћи у стаништима у Африци, Аустралији, Азији, Јужној Америци, Европи и неким деловима Северне Америке.
Вупатки национални парк је насеље које су изградили древни Пуебло Индијанци и први пут је насељен пре 1.500 година. Данас га светим местом сматрају Хопи, али и Навахо и други Индијанци у региону, који верују да у њему обитавају духови предака који су некада ту живели.
Комплекс пећина Горам на Гибралтару - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико откриће археолога на Гибралтару: „Као да смо нашли Тутанкамонову гробницу“ /фото/
Џиновска корњача - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
„Потпуно неочекивано“: Како је једна мирна животиња изненадила научнике /видео/
Бигл - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2021
Шта је сад па ово: Мистериозно створење које пузи у базену запрепастило пса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала