- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Плантаже“ се надају повратку на руско тржиште /фото/

© Sputnik / Уступљено СпутњикуВиноград Ћемовско поље
Виноград Ћемовско поље - Sputnik Србија, 1920, 09.10.2021
Пратите нас
У црногорским „Плантажама“, фирми која је власник једног од највећих винограда на Балкану, надају се скором повратку на руско тржиште, што је, како кажу, од круцијалне важности за пословање овог предузећа.
Затвореност руског тржишта за вина „Плантажа“ не зависи од претходног ни од актуелног менаџмента. Ово питање је, по нама, резултат актуелног стања у односима двије земље, а надамо се да ћемо га ријешити заједничким напорима и на обострано задовољство. Наиме, надамо се да ће се, на нивоу дипломатских односа, ово питање ускоро ријешити, каже за Спутњик Мирослав Вуковић, извршни директор „Плантажа“.
Вуковић истиче да је током недавног сусрета са амбасадором Руске Федерације Владиславом Маслениковом у Црној Гори и његовим сарадницима било речи о актуелном проблему забране увоза производа „Плантажа“ у Русију.
© Sputnik / Уступљено СпутњикуВински подрум Шипчаник
Вински подрум Шипчаник - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
Вински подрум Шипчаник
„Том приликом смо им доставили цјелокупну документацију која се односи на предметно питање и разговарали о могућим опцијама његовог трајног превазилажења, у чему морају бити укључене надлежне државне институције обје земље. Такође смо им тада исказали нашу спремност да одустанемо од свих покренутих судских спорова, само ако би тиме за производе Плантажа отворили тржиште РФ“, истиче саговорник Спутњика.

Руско тржиште веома важно

Предложили смо, додаје он, обострано фер рјешење, по којем би та компанија и државни орган РФ, надлежан за контролно-инспекцијске послове у области трговине и заштите права потрошача Роспотребнадзор, извршили заједничку анализу наших вина, иако је претходно код неколико свјетски референтних лабораторија потврђена њихова исправност.
„Наш циљ је да коначно потврдимо оно што цијело вријеме од настанка спора тврдимо, а то је да су наша вина квалитетна, а уколико буде потребно прилагодили би их захтјевима и нормативима који важе на територији РФ. У вези са тим, врло је важно истаћи да руски потрошачи вјерују нашим винима и да током свог боравка у Црној Гори уживају у винима ‘Плантажа’. Компанија ће бити истрајна у настојањима да што прије повратимо ово, за нас веома важно, тржиште“, каже Вуковић.
У годинама прије 2017. „Плантаже“ су на руско тржиште извозиле вина у вриједности од три до пет милиона евра на годишњем нивоу. У тренутку када је забрањен извоз, у 2017. години руско тржиште по вриједности било треће извозно тржите.

Рационализација пословања

У осврту на резултате рада у 2021. години, Вуковић за Спутњик наводи да „Плантаже“ за првих девет мјесеци текуће године биљеже добре како производне, тако и продајне резултате и то на свим тржиштима, а нарочито на домаћем и тржишту региона.
„Осим раста продаје на поменутим тржиштима, биљежимо и значајан раст продаје у Америци и Канади, као и велике искораке у Пољској и Украјини. Ту је и кинеско тржиште, као једно од најважнијих извозних тржишта, које се у континуитету развија. Очекујемо да се настави тренд раста продаје на свим тржиштима до краја године“, напомиње Вуковић.
Он додаје да су у компанији у протеклом периоду много радили на рационализацији пословања на свим нивоима, ради одржања угрожене ликвидности.
Предузето је више радњи, каже Вуковић, да се промијени досадашњи компанијски, одавно превазиђени, модел пословања, а конкретне бројке доказују да смо и у овом ванредном-пандемијском пословном амбијенту, који је за компанију никад тежи, ипак постигли резултате
© Sputnik / Бобан НововићУ црногорским „Плантажама“ надају се скором повратку на руско тржиште.
Мирослав Вуковић - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
У црногорским „Плантажама“ надају се скором повратку на руско тржиште.
У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у септембру је иначе одржан међуресорски састанак на иницијативу министра Александра Стијовића „са циљем да се сагледа комплетирана документација и дефинише модел докапитализације ‘Плантажа’ од стране Владе Црне Горе, чиме би се конвертовао порески дуг компаније у акцијски капитал и на тај начин би се ‘Плантаже’ ослободиле дијела дуга за који износи око 7,5 милиона евра“. Истиче се да би се на овај начин значајно олакшало пословање и очувао најзначајнији бренд.
Бројни започети процеси обећавају нови изглед „Плантажа“, које имају и даље очувану снагу и моћ свјетског бренда, каже Вуковић.
„Сигурни смо да ће се након најављене власничке интервенције компанијска будућност утврдити и стабилизовати, те релаксирати свих врста притисака, па и повјерилачких захтјева. Конкретно, без било какве помоћи са стране: без кредита, без најављене и очекиване државне помоћи, која је и даље неопходна, компанија успјешно завршава још једну пословну годину, са проходним рачунима, исплаћујући редовно зараде, измирујући бројне обавезе и правећи планове који ће је и вратити у орбиту свјетског виноградарства и винарства, гдје јој је реално и мјесто“, поручује саговорник Спутњика.

Позиви на бојкот због серије вина „Аксиос“ без утицаја

Поводом информације да у поједини угоститељи позвали на бојкот вина „Плантаже“ након што је компанија за устоличење митрополита Јоаникија издала серијал вина „Аксиос“ нарученог од Митрополије црногорско-приморске, Вуковић одговара:
„Што се тиче позива на бојкот наших вина након догађаја од 5. септембра, желимо констатовати да су спорадични случајеви везани за испољавање политичког опредјељења појединих корисника наших производа изоловани и не могу утицати на наш кредибилитет ни на једном тржишту, чак ни на микро нивоу“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала