Руски песник отвара циклус „Поезија уживо“ на Коларцу /видео/

© Фото : Youtube/PoeTubeRu/PrintscreenПесник Вјачеслав Купријанов
Песник Вјачеслав Купријанов - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
Пратите нас
Руски песник Вјачеслав Купријанов отвориће 16. октобра у Коларчевој задужбини овогодишњи циклус програма „Поезија уживо“, који организује Радио Београд 2, саопштено је данас из Коларца.
Овогодишњи добитник „Златног кључа Смедерева“ и један од лауреата Европске награде за поезију Књижевне општине Вршац говориће стихове из своје поезије, а заинтересовани ће моћи да прате директан пренос вечери на Радио Београду 2.
Вјачеслав Купријанов Глебович је рођен 1939. у Новосибирску.
Заједно са Владимиром Буричем и Арво Метсом се сматра зачетником слободног стиха, верлибра у руској поезији, а изворе верлибра налази у кандакарном стиху, Псалтиру и руској литургијској химнографији.
Прве песме објавио је у „Совјетском студенту“ и московској „Правди“, а касније и у магазину „Москва“.
Његова књига „У првом лицу“ објављена је 1981. године, а у њој је цензура изоставила неке од циклуса. Након тога је објавио и збирку „Иде живот“, која је једна од првих књига верлибра у послератном периоду.
Након тога, Купријановљева поезија добија изузетан одјек у европским, али и другим земљама - у Немачкој, Италији, Енглеској, Холандији, Србији, Северној Македонији, Јапану, Кини, Шри Ланки и Индији.
Поред тога, превео је дела многих немачких песника, попут Хелдерлина, Ленца, Новалиса, Рилкеа, Брехта, Хесеа, Фрида, а са енглеског је превео Витмена и Сандберга. Критичар и песник Валериј Липневич назива поезију Купријанова „трезвеним одјеком лирског уздаха епохе“.
Купријанов је и врло плодан прозни писац, а посебно се истичу његови романи с примесама фантастике „Сирови рукопис“, „Емпедоклова сандала“ и „Плави мантил васионе“.
Добитник је низа књижевних награда међу којима је и награда Министарства културе и образовања Аустрије, међународна награда „Бранко Радичевић“ и „Моравска повеља“.
Члан је Савеза књижевника Русије, Удружења књижевника Србије и руског ПЕН-центра.
Након Купријанова, у овогодишњем циклусу „Поезија уживо!“ своје вечери имаће Селимир Радуловић, Енес Халиловић, Перо Зубац, Ана Ристовић, Томислав Маринковић, Владимир Копицл, Војислав Карановић и Петар Матовић, објавио је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала