- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Русија је забринута због грубог мешања САД и ЕУ у унутрашње послове Белорусије

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
Пратите нас
Русија је веома забринута због покушаја САД и ЕУ да се грубо мешају у унутрашње послове Белорусије, игноришући притом акције Минска у консолидацији друштва и спровођењу уставних реформи, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на отварању XVII Састанка руководилаца органа безбедности и обавештајних служби држава ЗНД.

„Велику забринутост изазивају покушаји Вашингтона и ЕУ да се грубо мешају у унутрашње послове Белорусије. Наставља се притисак санкцијама и политички притисак на власти у Минску, притом се потпуно игноришу напори за консолидацију друштва и спровођење уставне реформе. Акције ЕУ показују истинске циљеве због којих је формирано такозвано Источно партнерство и у исто време говоре о цени коју је потребно платити ради добрих односа са Западом“, рекао је министар.

Лавров је подвукао да само народ Белорусије и његови законити представници „имају право да одређују будућност своје земље у оквирима садашњег закона“.
Низ европских држава и САД не признају прошлогодишње председничке изборе и сматрају да су акције белоруске полиције према демонстрантима биле преоштре. У складу са тим, Запад је увео санкције и друга ограничења Белорусији.
Европска унија је до данас увела четири пакета индивидуалних санкција за 166 физичка лица и 15 правних лица, укључујући и МАЗ (Фабрику аутомобила у Минску) и БелАЗ (Белоруску Фабрику за производњу аутомобила), а припрема се и пети пакет западних санкција.
Њујорк - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СВЕТ
Затвара се Генерални конзулат Белорусије у Њујорку – на захтев Америке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала