- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Како „срушити“ Новака – на Новаков начин

© AP Photo / Elise AmendolaНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић од почетка сезоне освојио је три Гренд слем титуле, али то није једина мере његовог успеха. Када се узму у обзир млађи тенисери који су у претходном периоду направили велике успехе, примећује се да их све краси сличност са првим рекетом света.
„Једна од главних лекција свима после ове две недеље на Вимблдону је да играчи са дворучним бекхендом имају веће шансе за успех од оних са једноручним. Када имате дворучни бекхенд као Новак Ђоковић, то је фантастично оружје“, рекао је чувени тениски стручњак Ник Болитијери.
Његово запажање уследило је након маратонског меча између Новака Ђоковића и Роџера Федерера у финалу Вимблдона 2019. године. Две сезоне касније, те речи имају тежину.
Појавила су се нека нова тениска имена, а они који су се пробили у сам врх подсећају на Новака Ђоковића, један од главних доказа је управо дворучни бекхенд.
Млађи играч, али добро познато лице на АТП листи, Александер Саша Зверев иза себе има сезону из снова, а његова игра на изузетно је високом нивоу. Оно што је краси је најпре дворучни бекхенд који пореди са Новаковим.
„Сигурно имам најјачи бекхенд на туру, иако је Новаков мало стабилнији“, искрено је једном приликом објаснио Зверев.
Начин на који се Немац брани са бекхенд стране такође асоцира на дефанзиву првог тенисера света.
Ипак, Зверев је већ неко време на туру и постепено своје име гради кроз технике и тактике којим би надмудрио и Ђоковића.
Нова имена која су доспела на врх белог спорта добијају надимке по српском асу, па је тако Јаник Синер брзо постао „нови Новак“.
Млади Италијан на Мастеру у Мајамију постао је најмлађи финалиста тог турнира после Новака Ђоковића који је такав подвиг направио 2007. године.
Синер је у три месеца освојио турнире у Софији и Мелбурну, што је такође учинио Ђоковић 2016. године када је имао 19 година.
До трофеја талентовани Италијан долазио је маестралним бекхедном, проклизавањем и изузетно спретним чувањем бекхенд стране.
Све оно што је Новака водило до успеха, водило је и младог Јаника, а поред тога краси га како је његов тренер истакао ментална снага која асоцира на Ђоковића.
„Ментално је сличан Ђоковићу, они увек покушавају све да поједноставе, да не компликују. Новак напредује стално, на Јанику остаје да уради исто“, објаснио је Рикардо Пјати.
Око Синеровог талента сложио се и Новак који га види као наследика.
„Јаник Синер дефинитивно поседује игру која је снажна и квалитетна. Може се рећи да он има потенцијала да постане најбољи играч света“, открио је Ђоковић.
Новаков утицај на нове наде видео се и ове сезоне када је „експлодирао“ на терену 18-годишњи Шпанац Карлос Алкарас.
С обзиром да долази из Шпаније, Алкараса називају „новим Надалом“, али његов стил игре далеко више подсећа на тенис какав игра српски ас.
Младом шпанском чуду са бекхенд стране противник готово да не може да уради ништа!
Намучио је у Индијан Велсу некадашњег броја један, Ендија Мареја, а иако је Британац на крају славио, 18-годишњак је одиграо сјајан меч.
Када противник младом Карлосу упути лоптицу која је са његове друе стране, Шпанац се претвара у Новака Ђоковића, савршено проклиза и пошаље маестралан бекхенд.
Неминовно је да су Зверев, Синер и Алкарас гледали потезе тениских великана, али када изађу на терен ови момци које карактерише бекхенд ударац, свесно или несвесно играју Новакову игру – и добро им иде!
Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
СПОРТ
Слом Федерера: Није више на листи најбољих!
Српски тенисер Новак Ђоковић са навијачима у Мелбурну, на Аустралијан опену - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
СПОРТ
Аустралијски министар (ин)директно упутио апел Ђоковићу
Руски тенисер Аслан Карацев против Григора Димитрова - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
СПОРТ
Некада руско „тајно оружје“, а сада – машина које се сви плаше
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала