- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Закон о заштити ћирилице иде на Уставни суд Републике Српске

© Sputnik / Дејан СимићЗастава РС
Застава РС - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
Пратите нас
Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма биће прослеђен Уставном суду Републике Српске након што на седници Заједничке комисије Народне скупштине и Већа народа Републике Српске није постигнута сагласност.
На јучерашњој заједничкој седници тај закон разматран је након одлука о покретању поступка заштите виталног националног интереса бошњачког и хрватског народа.
Пошто на седници није постигнута сагласност у погледу разматраног закона, предмет је прослеђен Уставном суду Републике Српске - Већу за заштиту виталног интереса ради доношења коначне одлуке, преносе Независне новине саопштење Већа народа.
Заједничка комисија јуче је разматрала тај закон пошто 7. октобра Веће народа није постигло сагласност о одлукама клубова Бошњака и Хрвата за покретање механизама заштите виталног националног интереса на тај закон.
Клуб Бошњака у Већу народа Републике Српске одлучио је 23. септембра да покрене поступак заштите виталног националног интереса на тај закон јер је, како тврде, "супротан одредбама устава Републике Српске и БиХ". Истог дана и Клуб Хрвата у Већу народа донео је исту одлуку, уз идентично образложење.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је 15. септембра Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма, чији је циљ заштита и очување српског језика и ћирилице као нематеријалног културног наслеђа.
Закон је усвојен на Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а готово идентичан акт истог дана усвојила је и Скупштина Србије.
Српска азбука - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2021
Заштита ћирилице – прва брана идеолошком насиљу над српским језиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала