- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вијетнамци освајају Америку - електричним аутомобилима /видео/

© Фото : Youtube/AirCar/PrintscreenВијетнамски аутомобил Винфаст
Вијетнамски аутомобил Винфаст - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2021
Пратите нас
Млада вијетнамска компанија „Винфаст“ ускоро ће почети да извози електричне аутомобиле у Сједињене Америчке Државе. Америчка премијера вијетнамских аутомобила биће одржана на ауто-салону у Лос Анђелесу у новембру, а продаја треба да почне следеће године.
Кад Американци нису успели да освоје Вијетнам током крвавог рата шездесетих и седамдесетих година, можда ће Вијетнамци освојити Америку, и то њиховим оружјем, аутомобилима. Вијетнамци ће америчком тржишту понудити оно што се у САД највише тражи, СУВ модели, тачније кросовери ВФ е35 и ВФ е36.
И то „оружје“ биће веома модерно, пошто ће на америчком тржишту бити продавана електрична верзија тих модела, какви се још не продају на домаћем, вијетнамском тржишту.
Иначе, „Винфаст“ је део вијетнамског конгломерата „Вингруп“, чији је оснивач бизнисмен Фам Нат Вјонг, који се сматра најбогатијим Вијетнамцем и првим вијетнамским милијардером. „Вингруп“ је у развој ауто-компаније уложила око три и по милијарде долара, а погони су отворени пре четири године.
Први модели ове фабрике били су засновани на застарелим платформама „Џенерал моторса“ и „Бе-ем-веа“ и продавали су само у Вијетнаму. Међутим, „Винфаст“ је развио и три своја електрична модела: компактни кросовер ВФ е34 и два већа модела ВФ е35 и ВФ е36, наводе колеса.ру.
Вијетнамски електрични аутомобили конципирани су тако да имају по један електромотор на свакој осовини, који заједно развијају обртни моменат од 408 или 640 њутнметара. Декларисани домет модела је 500 километара код ВФ е35 и 550 километара код ВФ е36
Мањи модел, ВФ е35 дуг је 4,75 метара и има међуосовинско растојање од 2,95 метара, док већи ВФ е36 има дужину од 5,12 метара и међуосовинско растојање од 3,15 метара.
И унутрашњост је веома модерна, па оба модела имају велики екран осетљив на додир на централној конзоли, а „цајгери“ се пројектују на ветробранско стакло.
Како би освојила страна тржишта, међу којима је и америчко, компанија је основала ћерку фирму „Винфаст глобал“ на чијем челу је бивши шеф „Опела“ Михаел Лошелер. У почетку су као приоритет за извоз означавани САД и Европа, али су сада Вијетнамци акценат ставили на Америку.
Лошелер је Ројтерсу рекао и да „Винфаст“ разматра могућност склапања модела на америчком тлу, али ће први примерци стизати из Вијетнама. Он је додао да је планиран почетак продаје у првој половини 2022. године, а прве испоруке до краја те године.
„Винфаст“ планира првенствено онлајн продају, али и отварање 60 салона у САД.
Амбиције су за почетак скромне, „Винфаст“ намерава да у првој години у целом свету продају 15.000 примерака електричних аутомобила, првенствено због недостатка микрочипова у аутомобилској индустрији. Такође, намерава и да изађе на берзу како би привукао капитал за даље ширење.
Автомобили Lamborghini на международном автомобильном салоне во Франкфурте - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2020
Супераутомобили за 100 евра: Како Вијетнамци праве своје „ферарије“ и „ламборгиније“ /видео/
Електрични аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
ДРУШТВО
Руски милијардер открива зашто не треба куповати електричне аутомобиле
Кама-1, руски електрични аутомобил, Санкт-Петербуршки политехнички универзитет „Петар Велики (СПбПУ) - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2020
Руски електрични аутомобил „Кама-1“ стаје на црту „Тесли“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала