- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Мали политичар“ дочекао Ђоковића на волеј – пут ка много жешћим биткама ван терена

© Фото : Приватна архиваНовинари са Новаком Ђоковићем
Новинари са Новаком Ђоковићем - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
Пратите нас
Новак Ђоковић нашао се у клинчу с неочекиваним ривалом – премијером аустралијске државе Викторија, Данијелом Ендрјузом који инсистира на вакцинацији против вируса корона за учеснике Аустралијан опена. Саговорници Спутњика кажу да је „мали политичар“ дочекао Ђоковића на волеј јер је Новак става да не жели да буде приморан да се вакцинише.
Обавезна вакцинација, Аустралијан опен и Новак Ђоковић. Три ових дана неизбежна термина у свету тениса, али и шире.
Да ли ће најбољи тенисер света због ригорозних аустралијских власти пропустити турнир који је освојио девет пута дефинитивно је најбитније тениско питање на које и даље немамо одговор, али би у будућности ствари могле да достигну нови ниво проблема, нарочито на наредним Гренд слем турнирима, Ролан Гаросу и Вимблдону.
Све извесније је да ће Аустралијан опен, који је на програму средином јануара наредне године, бити одржан у не нарочито бољим условима него што је то био случај у фебруару 2021.
Тада су, подсетимо, играчи морали да две недеље буду у карантину и да из хотелских соба излазе тек на по неколико сати како би тренирали, док је онима који чак нису ни били позитивни на корону, већ су само били у истој просторији као неко ко јесте, начињен пакао од живота.
Наредне године ће се десити једна велика, али врло једноставна промена – вакцина.
Како ствари засад стоје, тенисери и тенисерке ће имати мање-више нормалан живот у Мелбурну током Ози опена једино ако буду вакцинисани са две дозе.
„Није да ме чуди да је на столу таква одлука. Видели смо да и у НБА постоји правило обавезне вакцинације, уз, додуше, мало другачији принцип, али истовремено доста сличан. Делује ми да би те две ствари, односно те велике организације попут НБА и Тениског савеза Аустралије, могле да буду први корак у неком правцу да то буде обавезно и на другим такмичењима. До сада нисмо имали такав случај, имали смо одређена правила, али не толико драстична. Не мислим да је чудно, али да ли је праведно то је питање за дубљу анализу. Мени се, из угла некога ко помније посматра све, чини да ће то бити принцип за остала такмичења – не само у тенису него и у другим спортовима“, каже за Спутњик Никола Ђукић, новинар Радио-телевизије Србије.
Слично мишљење дели и Зоран Кецман, новинар портала Б92.нет, који је, баш као и Ђукић, пре пандемије вируса корона био редован посетилац Мелбурна и Аустралијан опена.
„Као прво, уопште нисам изненађен таквим становиштем Владе државе Викторија, с обзиром на све што се посебно у том делу Аустралије дешавало у протеклих 18 месеци. Сведоци смо драстичних мера које тамо владају по питању заштите од коронавируса, а видели смо и како је изгледао претходни Аустралијан опен који је уместо у јануару, одржаван три недеље касније, у фебруару. Знате како, када дођете у нечију кућу, подразумева се да је домаћин тај који одређује правила понашања у сопственом дому. Тако је и сада са Мелбурном и Аустралијом, то су ствари политичке природе о којима можемо да имамо различита мишљења. Чињеница је да Ендрјуз није популарна личност ни код самих Аустралијанаца, далеко од тога, а сумњам да ће бити и код тенисера и осталих спортиста који претендују да дођу у Аустралију“, каже Кецман за Спутњик додаје:
„Индикативно ми је то да ни на једном од претходна три гренд слема обавезна вакцинација није била услов да би се играло. Све је била ствар личног избора, како би и требало да буде, тако да је нејасно због чега у Мелбурну сада инсистирају да код њих буде другачије. Сваки човек има право да донесе одлуку шта је најбоље за његово тело. Можда неко од тих играча има и медицински разлог зашто не сме да прими вакцину, па услов да мора да је добије да би тамо играо, може да делује и дискриминаторски. Да ли би у том случају могло да буде изузетака? Све су то питања која траже одговор. Уз сва та силна тестирања, дистанцирања, карантине, тражи се да буду и вакцинисани. Мислим да је спорт превише оптерећен тим спољашњим баластом и губи на дражи управо јер се игра на силу, под ненормалним околностима. Неколико месеци је до турнира, а нико не прича о тенису, већ о корона вирусу“.
Шта је тачно због ригорозних правила аустралијских власти прошле године проживео Виктор Троицки могли сте да чујете у емисији „Миљанов корнер“.
Потребно је истаћи да коначна одлука о томе каква ће правила тачно бити у јануару наредне године у држави Викторија није донета, али би то требало да се деси у наредних десет дана.
Индикација томе је да је премијер Викторије Данијел Ендрјуз чак два пута давао изјаве о томе шта ће се десити, а успут су се оглашавали и министар спорта и министар имиграција...
„Оно што је добра ствар је то што је Аустралија с једне стране ригорозна, а с друге први турнир у години, а можемо да замислимо ситуацију на Ролан Гаросу или Вимблдону где људи из Париза долазе у Лондон после само три недеље, па ако би Вимблдон увео неко слично правило као у Аустралији, имали би много већи проблем него овај у јануару“, објашњава Ђукић.
„Занимљиво ми је да су ово за сада само препоруке, да ништа још није црно-на бело, званично. Све ми делује као неки покушај 'плашења' неодлучних да преломе и одлуче. Занимљиво је било видети и какве су биле моменталне реакције на последњу изјаву Новака Ђоковића. Стигла је одмах порука из политичког врха, приметно је да се нигде у томе није огласио онај ко организује турнир, Тенис Аустралија. Све је деловало у стилу, Новак им је послао лоптицу на другу страну, а они су је дочекали волеј ударцем! Има индиција да ће у року од две недеље све бити дефинитивно одлучено, а верујем и да Крег Тајли и људи из Тенис Аустралија чине све да нађу компромисно решење“, истиче Кецман.
Српски тенисер Новак Ђоковић са навијачима у Мелбурну, на Аустралијан опену - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
СПОРТ
Аустралијски министар (ин)директно упутио апел Ђоковићу
Узимајући у обзир да је главна тема читаве ове ситуације Новак Ђоковић, у заборав се стављају остали играчи. Не прича се о томе да ли је неко други вакцинисан, нити да ли ће било ко сем Новака играти на турниру.
Све се своди на Ђоковића, без којег Аустралијан опен дефинитивно неће бити то што јесте.
„Турнир без неких великих играча, само зато што нису вакцинисани, није у интересу никоме, понајмање организаторима. Неки су много гласније од Новака дали своје мишљење о вирусу, вакцинама...Погледајте како делује тенис без Новака, Роџера и Рафе последњих недеља. Фали 'зачина', зар не? Нема исти укус. Опет, многи играчи су финансијски у кризи, Гренд слем им даје прилику да зараде много ако се пробију у главни жреб и уверен сам да би као и прошле године многи одлучили да оду у карантин ако би награда за све то била која стотина хиљада долара. То повлачи одређене проблеме, али и то смо већ видели у ове две године“, објашњава Кецман.
„Мислим да ће цео турнир да се гледа кроз Новакову одлуку да ли ће играти. У овом тренутку када нема Федерера и Надала, када су рефлектори скинути са њих, мислим да ће кораци Новака Ђоковића, посебно у тренуцима у којима смо сада где се све гледа кроз понашање током пандемије, мислим да ће ова сезона бити дефинисана понашањем Новака Ђоковића. Када Кајри Ирвинг одлучи да се не вакцинише то је велика вест, али то је Кајри Ирвинг. Није Леброн Џејмс, Стеф Кари, Адетокумбо, није једна од оних највећих звезда. Мислим да ће се много гледати кроз његову одлуку, мислим и да ће многи играчи бити усмерени на то шта ће он рећи, мислим да је и Доминик Тим рекао да ће он сачекати да види шта ће Новак урадити, па тек онда донети одлуку“, додаје Ђукић.
Није потребно подсећати да је улог за Новака огроман у Мелбурну, где се налази комплекс који се може сматрати његовом другом кућом.
Поред јубиларне десете титуле тамо Новак ће, ако буде учествовао, имати шансу да избије на прво место вечне листе са једном више Гренд слем титулом од Федерера и Надала.
„Наравно, не мислим да му је свеједно. Прво зато што му је омиљени турнир, друго зато што он то зна да му је најбоља шанса да оде на 21 Гренд слем титулу пре двојице ривала. Али, опет, имао је толико успеха тамо, ако одлучи да је боље да прескочи тај турнир, имаће одређену дозу кајања, али неће бити смак света што се њега тиче, јер освајао је тај турнир девет пута и сигурно је да то неће бити последњи“, прича Ђукић.
Из Новакових изјава се може и закључити да му се не свиђа одлука која је мање-више неизбежна, а Кецман истиче да је један од кључних разлога његовог незадовољства „то што не воли уцене“.
„Нисам улазио у читање између редова у оном што је Новак рекао, али свакако да ми звучи логично да му није свеједно. Он је у историјском походу, Мелбурн је његов омиљен турнир, девет пута је тамо славио и сигурно је да је имао посебан план и за освајање наредног турнира. Ипак, Новак је тај који о свему одлучује. Смешно је што се о свему толико 'труби' у медијима, а да нико, што је и нормално, не зна Новаков вакцинални статус! Он га није јавно саопштио што је његово основно људско право. Шта ако се испостави да је било много галаме без разлога? Нико од нас не воли уцене, па ни Новак. И сигуран сам да он зна шта је најбоље за њега и да ће донети одлуку у складу са тиме и својим уверењима“, објашњава новинар Б92, док Ђукић додатно појашњава став српског тенисера који је често погрешно тумачен у западним медијима.
„Није свеједно, али мислим да ће добро размислити... Ми никада нисмо чули да Новак каже 'Не желим да се вакцинишем'. Он жели да буде начисто да је то добро за његов организам, а да ли ће постојати неко ко ће га убедити да неће имати никакве последице од вакцине и да ће моћи да се неометано бави тенисом, то ћемо видети тиме да ли ће учествовати на Аустралијан опену или не, то не мора ни да објави сам“, додаје Ђукић.
Расплете око (не)вакцинације ће утицати на Новака и остале великане из самог тениског врха, али ће, истиче Ђукић, највећу недоумицу изазвати код оних слабије рангираних играча.
Пласман у прво коло неког Гренд слема може да буквално промени живот играчима који нису у најбољих 100 на свету, јер им пролаз кроз квалификације може донети више новца него освајање неких челенџера, уз веома битне АТП бодове.
„Када си тенисер ти мораш првенствено да донесеш одлуку да ли желиш да идеш или не. Ако желиш, негде мораш да будеш упознат са правилима, што није био случај прошле године. Они су очекивали да буду у неком карантину, прођу тестове и тренирају, али су наишли на зид, морали су све време да буду у собама, изузев ових шест, седам повлашћених међу којима је био Новак. Сада ће тенисери имати слику и знаће шта морају да раде и каква их тамо правила чекају. Ако ти знаш и одлучиш да учествујеш ти мораш да се носиш са последицама онога што те на путу до тамо или тамо када стигнеш сачека“, објашњава свој став новинар РТС-а са дугогодишњим искуством посећивања гренд слемова, па додаје:
„Није то праведно према играчима, јер би они требало да буду носиоци тих турнира, али ти као играч долазиш наспрам неке организације и услова који су већ постављени. Да ли се исплати или не? Играчима који су доказани и који имају довољно новца и успеха можда се не исплати да пролазе кроз све то, осим ако су вакцинисани или имају довољно среће да не наиђу ни на какву неочекивану околност до слетања у Мелбурн, али овима мало слабије рангиранима, који покушавају да преживе... Да ли се исплати или не не могу да кажем. Могу да кажем оба, јер с једне стране постоји количина ризика, с друге стране постоји оно што добијају на терену и мислим да ће код њих бити највећа борба у главама. Ако се деси нешто ти си у карантину, можда се и ти, не дај Боже, заразиш, можда се не опоравиш за следећи турнир. Али, ако успеш да избегнеш све то онда имаш добру могућност да ти тај турнир буде веома исплатив и играчки и финансијски“.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2021
Стручњаци за Спутњик: Ђоковић је ГОАТ
За крај, питали смо саговорнике да ли постоји идеално решење – да срећни буду грађани, власт, играчи и сви остали.
То не постоји и мислим да нико нема решење да сви буду задовољни. Ми још немамо никаква истраживања, анализе и приче научника и лекара како вакцина утиче на спортисте или не утиче. На њихове резултате, на начин на који могу да поднесу терет, притисак и умор и тога сигурно неће бити у догледно време. Ми имамо многа истраживања за ствари које се тичу те вакцине, али конкретно за мерења у спорту још немамо. Досад се није повела та прича како је неко наступао пре и, на пример, шест месеци после вакцине. Мислим да тога неће бити и мислим да недостатак таквих докумената утиче на многе спортисте да још немају поверења у вакцину, поред осталих разних уверења које неки имају“, закључио је Ђукић.
Не видим да постоји воља од стране организатора да се нађе решење. Они су поставили ултиматум - овако или никако. То није трагање за решењем. Мислим да су ове године у Мелбурну ствари по питању Аустралијан опена у своје руке више узели политичари, него људи из тамошњег тениса. Постоји ли решење? Увек постоји. Ако је ситуација таква каква је, не видим зашто не би све било као на претходним гренд слемовима, или као ове године што је било у Мелбурну? Све, само да се избегне непотребно наметање. Изјава "неће ти помоћи све те гренд слем титуле" није у спортском духу, али то служи на част оном ко је то изговорио. Уосталом, и са Мелбурном и без њега, ништа се не мења, Дан Ендрјуз остаје мали политичар, а Новак Ђоковић гигант светског тениса“, подвукао је Кецман.
Урнебесан „атак“ на Ђоковића из Хрватске
Надал је променио плочу и изненадио изјавом – ко је „лудак“?
Ђоковић има рекорд о ком Надал и Федерер могу само да сањају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала