- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Додик мора бити заустављен“: Нови притисци на Српску – једни зову Трудоа у помоћ, други Шмита

© Sputnik / Дејан СимићТабла на згради председника РС
Табла на згради председника РС - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
Република Српска и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поново су трн у оку појединцима у Сарајеву, али и Бошњацима који живе чак у Канади.
Бошњачка дијаспора окупљена око Института за истраживање геноцида у Канади писала је канадском премијеру Џастину Трудоу тражећи од њега да искористи сва расположива средства, као развијена демократска држава, чланица групације седам најразвијених држава, како би се „уразумиле националистичке снаге у босанскохерцеговачком ентитету Република Српска". Готово истовремено, са протеста у близини зграде ОХР-а у Сарајеву затражено је од Кристијана Шмита да заштити уставно-правни поредак државе БиХ и да заустави деловање српског члана Председништва БиХ и лидера СНСД Милорада Додика.
Бошњаци у Канади, окупљени око Института за истраживање геноцида, траже да се владиним саопштењем прогласе нелегалним активности Републике Српске „због опасног угрожавања и негирања државе Босне и Херцеговине, пренела је сарајевска Н1 тв.
У одговору Трудовог кабинета се наводи да јеј писмо прослеђено министру спољних послова Канаде, ради његове информације, разматрања и деловања по овом питању.
У писму Трудоу канадски Бошњаци кажу да су забринутостии, због, како тврде, корака ка сецесији босанскохерцеговачког ентитета Република Српска које су праћене милитаризацијом полицијских снага и вежбама с војском Србије.
„Милорад Додик је најавио да планира повлачење сагласности на споразуме о Оружаним снагама Босне и Херцеговине, проглашење ништавним закона о Суду и Тужилаштву Босне и Херцеговине, Управи за индиректно опорезивање, Државној агенцији за истраге и заштиту, те Обавештајно-безбедносној агенцији...“, наводи се у писму канадских Бошњака.
У писму се тврди да „Република Српска има потенцијал да наруши стабилност и мир у Босни и Херцеговини и региону као и да доведе у опасност само провођење Дејтонском споразума, односно функционисање босанскохерцеговачке државе, те опасно наруши њен територијални интегритет, суверенитет, независност и међународни државно правни субјективитет“.

„Милорад Додик мора бити заустављен“

Група грађана окупила се у близини зграде ОХР-а у Сарајеву тражећи од Кристијана Шмита да заштити уставно-правни поредак државе БиХ и да заустави деловање српског члана Председништва БиХ и лидера СНСД Милорада Додика.
Подсетимо, поједине земље сматрају Шмита високим представником у БиХ, али његов избор није верификован. Не признају га ни Република Српска, али ни Русија, која је чланица Савета за спровођење мира у БиХ, али ни Кина.
Један од учесника протеста је и некадашњи председник Скупштине Републике БИХ и члан преговарачког тима у Дејтону Миро Лазовић каже да „Милорад Додик мора бити заустављен“.
„Ћутање ОХР-а и високог представника забрињава. Њихова пасивност је подстрек онима који би да наставе да руше БиХ. Грађани би требало масовније дизати свој глас када је у питању будућност БиХ“, сматра Лазовић, који каже да очекује да ће се међународна заједница коначно да се пробуди и да, како наводи, заустави „дивљање“ које долази с простора Републике Српске и да санкционише оне који спутавају реформе на путу ка ЕУ и НАТО-у, не само у РС већ и у ФБиХ.
„Милорад Додик се мора зауставити. Међународна заједница која има своју обавезу, поготово тих пет земаља који су гарант Дејтонског споразума, високи представник који има обавезу да реагују, требало би да реагују према Додику и људима који га подржавају“, сматра Лазовић.
Са скупа су упућени захтеви и поручено је да ће сматрати одговорним високог представника уколико не реагује, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала