Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Операција Валач: Хоће ли Приштина 6. новембра прећи српску „црвену линију“

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници РОСУ на Косову И Метохији - архивска фотографија
Припадници РОСУ на Косову И Метохији - архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
Пратите нас
Уколико Приштина покуша да заузме трафостаницу „Валач“, тиме би била пређена „црвена линија“, а на међународној заједници је, после упозорења из Београда да Албанци спремају ову акцију, да је спречи, каже Божидар Спасић, пензионисани припадник ДБ-а.
Српски председник Александар Вучић упозорио је да постоје индиције да албанска страна планира да 6. новембра крене у заузимање трафостанице Валач“, што би, како је рекао, за нас биле ужасне вести које би водиле ка изнуђеним потезима са наше стране.

„Црвена линија“ за Србе

Спасић верује да би те акције могле да буду врло слична оној коју су специјалне јединице РОСУ извеле на прелазима Јариње и Брњак недавно, али да би биле бројније и јаче.

„По сазнањима наших обавештајних служби, дошли смо до информација да Албанци за почетак новембра планирају одређене операције попут оне у северној Митровици, дакле, упад на одређени део територије где немају право да уђу и да заузму ’Валач‘, што би за Србију била ситуација која би постала готово немогућа, истиче Спасић.

Преузимање „Валача“, додаје Спасић, осетили би сви Срби на северу Косова. Он зато и даље верује да ће овога пута међународне снаге спречити план Албанаца.
„План је да се активирају њихове специјалне јединице РОСУ и јединице заштитног корпуса. Планира се, дакле, једна већа формацијска група њихових полицајаца и назови војника која би у раним јутарњим сатима, према овим обавештајним подацима , блокирала део станице Валач‘ и тако онемогућила приступ Србима који тамо пре свега раде а друго, унутар тога би се укључили њихове структуре. Оно што се за сада чини у том правцу јесте да је овај податак доступан и међународним снагама које се налазе на Косову“, објашњава Спасић.

Међународне снаге би морале да спрече Приштину

Заузимање станице „Валач“, додаје наш саговорник, било би истовремено не само кршење Бриселског споразума, већ и Резолуције 12 44 СБ УН.

„Очекујем и мислим да ће се након овог упозорења из Београда о плановима руководства у Приштини међународна заједница активирати и блокирати приступе тој станици и тако онемогућити заузимање ’Валача‘, нада се наш саговорник.

На питање шта би се десило уколико упркос свему дође до напада, Спасић каже да би то буквално била последња црвена линија коју би Приштина прешла, што би вероватно поново активирало покрет наше војске и Жандармерије.
Доктор политичких наука Дејан Вук Станковић, с друге стране, верује да су Албанци и поред осуда и упозорења које су добили због недаване акције на северу Косова од стране међународне заједнице, спремни да изведу акцију на „Валач“.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
Можемо да вучемо само изнуђене потезе: Вучић о претњама Приштине
„Све опомене које су косовски Албанци добили после последњег упада на север Косова, чини се да нису биле довољне, а са друге стране, оно што се политички може читати као епилог тог догађаја, јесте да је ипак успостављен реципроцитет када је реч о таблицама између Београда и Приштине“, каже Станковић.

Приштина игра на карту стања на терену

Према његовим речима, Приштина није добила довољно опомена тада јер су биле начелне и благе, а штете нису имали никакве. Из тих разлога верује да ће се исто десити и са „Валачом“.

„Они ће ту процењивати ситуацију према ономе што им у овом тренутку заиста треба, а то је контрола ’Валача‘. Да ли ће та контрола бити потпуна или ће се наћи неки други модалитет ако то ураде и поентирају тиме, то је сад ствар њих и тактике коју спроводе заједно са својим помагачима, јер они све ово не би радили да немају од некога политичку дозволу за то, уверен је Станковић.

Саговорник Спутњика верује да је Приштина оперативно добро навођена у овом случају шта треба да ради, јер, како истиче, то нису акције које смишљају Аљбин Курти и његови „специјалисти за безбедност“, већ операције којима претходи софистициран обавештајни рад неких других фактора.
„Они покушавају овим акцијама да створе фактичко стање на терену, где би преговори у Бриселу били само формализација онога што је на терену и на неки начин верификација исправности онога што су урадили“, закључује Станковић.

Кршење енергетског споразума из Брисела

Трафостаница „Валач“ на северу Косова припада Јавном предузећу „Електромреже Србије“. А енергетика је област која је требало да буде предмет даљих бриселских преговора, што није испоштовано. Предлагано је да буду формиране две ћерке фирме ЕПС-а, којима је требало да буде дата лиценца на Косову, а које би се бавиле трговином и дистрибуцијом електричне енергије. Умето тога, приштинске власти су објавиле да је самопроглашена косовска држава коначно постала енергетски независна тиме што је иступила из енергетског регулаторног блока који чине Србија, Црна Гора и Северна Македонија и са Албанијом формирала засебан. А то значи да сада они убирају накнаду од коришћења мреже приликом транзита струје кроз Косово и Албанију.
Трафо станица - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2020
Нема албанског „струјног удара“: Србија и даље снабдева север Косова
Још 2019. године „Косовска електромрежа“ (КОСТТ) је са албанским „Оператором преносног система“ (ОСТ) потписала споразум о успостављању њиховог енергетског регулаторног блока у Тирани и о томе обавестила ЕНТСО, организацију која практично представља европску енергетску унију.

Зашто је „Валач“ битан?

КОСТТ је саопштио да се почетком децембра ове године Регионална група за континенталну Европу ЕНТСО сагласила са тим и прецизирала да почетак примене Споразума о повезивању између КОСТТ-а и ЕНТСО-а отпочне 14. децембра. Тиме је јужни део Косова под контролом електромреже Косова и Тиране, а северни под Србијом. Приштина жели да обједини електросистем, како би могла да наплаћује струју и инкасира тако у свој буџет и зато је „Валач“ битан за њих.
Припадници КФОР-а у Косовској Митровици  - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
СРБИЈА
Човић: Докле ће Кфор да сервисира инцидентне ситуације на северу Космета /видео/
Године 2009. ЕМС је изградио трафостаницу „Мали Звечан“, која за трећину повећава снагу струје у северном делу Косова и Метохије. Иначе, она је далеководом повезана са трафостаницом „Валач“, који је дугачак више од четири километра и у потпуности осигурава резервно напајање трафостанице „Митровица 1“, која снабдева северну Косовску Митровицу. У пројекат је уложено 122,5 милиона динара и сав новац је обезбедила Електропривреда Србије, а овим је омогућено да више од 10.000 становника општине Звечан и Митровице имају стално напајање струјом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала