- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Очекујемо „бели дим“ из Сарајева

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
Пратите нас
Република Српска поштује територијални интегритет БиХ и то није упитно, изјавио је данас председник СНСД-а Милорад Додик у Сарајеву и додао да су о томе информисали представника Министарства спољних послова САД задуженог за изборну реформу у БиХ Метју Палмера и директора при Европској служби за спољне послове Ангелину Ајхорст.
Додик је новинарима након састанка са Палмером и Ајхорст рекао да ниједан план не садржи нешто слично томе што би могло да угрози територијални интегритет БиХ.
„Поштујемо и међународни суверенитет, али једнако тражимо да се поштује суверенитет Републике Српске“, навео је Додик, који је и српски члан Председништва БиХ, пренела је РТРС.
Додик је казао да је било важно да Палмеру и Ајхорстовој предоче нека своја виђења, што су и учинили.
„Очекујемо да `бели дим` дође из Сарајева. Што Федерација БиХ договори, ми ћемо подржати“, казао је, и поновио да Српска не узима ништа од надлежности које БиХ припадају по Уставу, али да има право и да ће вратити надлежности које су јој узете и пренесене на БиХ.
Потврдио је да странке владајуће коалиције у Српској остају при ставу да члана Председништва из Републике Српске треба бирати директно, при чему треба да постоји и одредба да се бира српски представник у Председништву БиХ, као што у Федерацији БиХ треба да се бира бошњачки и хрватски представник.
Он је поновио да бивши високи представник Валентин Инцко није имао да на крају свог мандата наметне закон којим се кажњава негирање геноцида.
Специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
РЕГИОН
Играње са несагледивим последицама: Шта се крије иза „Палмерове реформе“ у Босни
Босна и Херцеговина - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
РЕГИОН
Западни амбасадори у БиХ преузимају власт из сенке: Република Српска ће их развластити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала