- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жена опсовала мужа, добила условну казну од 45 дана затвора: Несвакидашња пресуда у Хрватској

CC0 / Unsplash/ Tingey Injury Law Firm / Статуа богиње правде Јустиције
Статуа богиње правде Јустиције - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Жена у Хрватској, која је током свађе опсовала мужа пред дететом, кажњена је на условну затворску казну од 45 дана, а провела је и 24 сата у полицијском притвору.
После задржавања у полицији, она је одмах изведена пред судију за прекршаје који јој је изрекао условну казну од 45 дана затвора. Она се жалила и виша судска инстанца вратила је предмет на поновно одлучивање, али је на поновљеном суђењу изречена иста казна, преноси Јутарњи лист.
Уколико не жели да проведе 45 дана иза решетака, ова држављанка Хрватске у наредних годину дана не сме да понови тај прекршај.
Њен адвокат Бранислав Хајдуковић рекао је да је против нове пресуде судије Општинског суда у Новом Загребу поднео жалбу. Он сматра да није било основа ни за њено полицијско задржавање.
У конкретном случају, ово није био једини вербални сукоб између 52-годишњакиње и њеног супруга. Она је признала да га је опсовала, али тек пошто је он њу назвао „глупом глупачом“, те се бранила да му је одговорила у афекту.
„Знам да сам погрешила и да није требало то да кажем“, бранила се на суђењу.
Све је почело због наводног договора о томе ко ће возити дете на тренинг. Он је сматрао да су се дан пре договорили, па је супругино питање „Добро, хоћеш ли ти да га водиш или да се ја сналазим?“ схватио као провокацију и одговорио јој да му, ако нешто треба, напише поруку, након чега га је она опсовала.
Муж је посебно нагласио да га је супруга опсовала пред дететом, а пошто је раније био кажњен због насиља у породици, он је свађу снимао.
Одмах после пријаве полицији, жена је приведена и после 24 сата одведена код судије за прекршаје. Он није сматрао да се ради о обичној увреди која може да се гони по приватној тужби, већ ју је прогласио кривом за прекршај по Закону о заштити од породичног насиља, због чега јој је изречена условна затворска казна.
После жалби вишој инстанци, наложено је ново суђење, на ком је, осим окривљене, суд испитао и њеног супруга, те их суочио. Супруг је казао да са супругом од тог догађаја не живи заједно и да од тада немају више никакву комуникацију. Објаснио је и да је догађај снимао јер је бивши полицајац, те да веома пази да се не доведе у ситуацију у којој би га супруга могла пријавити за насиље у породици.
Судија је утврдио да је жена спорне речи изговорила пред дететом и опет је прогласио кривом за прекршај по Закону о заштити од породичног насиља, конкретно за „психичко насиље које је код жртве изазвало повреду достојанства или узнемиреност“. За тај прекршај, према хрватском закону, ако је почињен пред дететом, прописана је новчана казна од најмање 7.000 куна (око 108.000 динара) или казна затвора од најмање 45 дана.
Судија је у пресуди образложио да се одлучио за најблажу затворску казну, и то условну, а не на новчану, јер сматра да ће се „сврха кажњавања постићи“. Такође, узео је у обзир да раније није кажњавана због сличних прекршаја, а и слабијег је имовног стања.
Пар, туча. - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
Како су феминисткиње злоупотребиле српски патријархат
Вид на мост Crooked Bridge в Мостаре, Босния и Герцеговина - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2021
Како је Мујо оптужен за силовање Суљагине Фате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала