- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Амбасадор Русије у БиХ: У СБ УН победило међународно право, логика и здрав разум /видео/

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаЗастава Русије
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Амбасадор Руске Федерације у Босни и Херцеговини Игор Калабухов изјавио је да исход седнице Савета безбедности УН о ситуацији у БиХ, представља победу међународног права, логике и здравог разума.
Калабухов је рекао да је једногласно усвајање Резолуције, којом је продужен мандат Еуфора и ускраћено обраћање Кристијану Шмиту, био сасвим логичан потез. Додао је да је извештај Шмита, односно Канцеларије високог представника (ОХР), субјективан и неизбалансиран.
„Морамо одвојити питање продужетка мандата Еуфора, односно мисије Алтеа од питања ОХР-а, јер они никако нису везани, чак ни по Дејтонском споразуму. Алтеа је војни аспект Споразума, а ОХР цивилни. Због тога је у Савету безбедности то морало да буде раздвојено и задовољан сам што су наше западне колеге разумеле ту логику и једногласно усвојиле резолуцију којом се продужава мандат Алтеа“, рекао је Калабухов за РТРС.
Он сматра да би, 26 година од завршетка мировног процеса, локални актери у БиХ требало да преузму потпуну одговорност, чак и ону која проистиче из операције Алтеа, у смислу да није потребно војно присуство да би у БиХ били креирани услови за нормалан развој.
Када је реч о Канцеларији виског представника, Калабухов је поновио став Русије, а то је што скорије затварање ОХР-а, који је, како је навео, постао разлог дестабилизације и инструмент у рукама страног фактора, уместо да буде повезница између три народа.
„Желели бисмо што брже затварање, али постоје одређена неслагања. Ми желимо брзо затварање, други траже испуњавање неких услова који се тешко могу испунити, као што је на пример позитивно стање у БиХ, које је готово немогуће постићи“, истакао је руски амбасадор.
Он је нагласио да је тешко говорити о стварном суверенитету БиХ док год је у земљи присутан ОХР.
„Парадокс је да они који заговарају суверенитет траже од ОХР-а да брани тај исти суверенитет“, указао је Калабухов.
Он је нагласио да ОХР није испунио ни најосновнију ствар, а то је званичан превод Дејтонског споразума.
Калабухов је истакао да би ситуација била другачија да се ОХР и високи представник финансирају из буџета БиХ, јер би били одговорни према грађанима, а не према онима чија средства троше, а то су ЕУ и међународна заједница.
Он је рекао да Русија сматра да се мора променити и композиција Уставног суда БиХ у правцу одласка страних судија, те да би овај суд требало да постане део суверене БиХ, у којој би постојао консензус између локалних фактора, односно три конститутивна народа и два ентитета. Међутим, како је рекао, утицај спољних фактора то омета.
Калабухов је нагласио да је Валентин Инцко, наметањем закона, креирао највећу кризу после Дејтонског споразума, али да је потребно смирити ситуацију и ратнохушкачку реторику која долази из политичког Сарајева.
Када је реч о повлачењу сагласности Републике Српске за споразуме о Оружаним снагама, Високом судском и тужилачком савету и Управи за индиректно опорезивање, руски амбасадор је поручио да је то легитимно право Српске.
„Народна скупштина Републике Српске је легално изабран орган који доноси легалне одлуке. Само у случају када НСРС не би подржала повлачење сагласности, онда оно не би било легитимно, а док год се то дешава у складу са демократским прописима и Дејтонским споразумом, ја ту не видим правни, суштински проблем“, истакао је Калабухов.
Он је рекао да је БиХ потребан дијалог и да Русије инсистира на томе, јер БиХ не може бити функционална све док о њеној судбини не одлучују конститутивни народи и ентитети.
Калабухов сматра да рат у БиХ није могућ, јер то није излаз из кризе, додајући да је и грађанима и политичарима најбитније очување мира. У том правцу, руски амбасадор сматра да би било добро да сви политички актери у БиХ потпишу пакт о миру.
Када је реч о дипломатским односима Русије и Републике Српске, Калабухов је нагласио да су ти односи изузетно добри, најавивши отварање канцеларије Руске Федерације у Бањалуци.
О томе да ли је одлука СБ УН велики ударац за западне земље, каква је судбина ОХР-а и да ли ће се Кристијан Шмит законски суочити са оптужбом Милорада Додика за лажно представљање у емисији „Од четвртка до четвртка“ говорио је дипломата Зоран Миливојевић:
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
РЕГИОН
Избегнута замка Запада: Како су Русија и Кина стопирале „високог представника“ усред Њујорка
Босна и Херцеговина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РЕГИОН
Шмитов извештај није напад на Додика, већ на целу Српску
ЕУФОР - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
РЕГИОН
Командант Еуфора: Додик не прети, заједничка војска и није по Дејтону
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала