- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина одговорила Пентагону на оптужбе о нуклеарној тријади

© REUTERS / © Nir EliasРакете способне да носе нуклеарно бојево пуњење приказане на војној паради поводом 60. годишњице оснивања Народне Републике Кине у Пекингу
Ракете способне да носе нуклеарно бојево пуњење приказане на војној  паради поводом 60. годишњице оснивања Народне Републике Кине у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Кинеско министарство спољних послова осудило је извештај Пентагона о нуклеарном арсеналу Кине као „документ пун предрасуда“. Америчко министарство одбране раније је саопштило да Кина располаже нуклеарном тријадом - стратешком авијацијом, интерконтиненталним балистичким ракетама и подводним носачима ракета.
Кинеско министарство оптужује Пентагон да „распирује говор о нуклеарној претњи“.
„Извештај америчког министарства одбране, као и ранији слични извештаји, игнорише чињенице и пун је предрасуда“, рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.
Он је описао САД као „највећи светски извор нуклеарне претње“, пренео је АФП.
Подсетимо, како се наводи у извештају Пентагона, Кина је вероватно већ створила нуклеарну тријаду са балистичком ракетом која може да носи нуклеарно пуњење и унапредила је нуклеарни потенцијал на копну и на мору.
Пентагон је тиме значајно ревидирао своју процену о плановима Кине да повећа свој арсенал нуклеарног оружја наредних година, наводећи да би Пекинг могао да има 700 бојевих глава до 2027. године, а до 2030. можда чак и 1.000. Раније је Пентагон процењивао да ће Кина до краја ове деценије имати највише 400 бојевих глава.
Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
СВЕТ
Пентагон упозорава: Кина вероватно располаже нуклеарном тријадом
Војна парада, Кина - Sputnik Србија, 1920, 29.10.2021
РУСИЈА
Пентагон: Москва – најдиректнија претња, али Кина може да надмаши и Русију и САД по војној моћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала